onsdag, oktober 04, 2017

Vinstbegränsning eller ej? (Feb 2017)

Den 24 februari är sista dag att lämna synpunkter på vänsterregeringens utredning ”Ordning och reda i välfärden”. Ett viktigt datum för oss som vet att det är företagande som lägger grunden till välfärd, liksom för oss som är övertygade om att ett visst mått av konkurrens är nyttigt och utvecklande, t ex Centerpartiet.

Om utredningens förslag antas, kommer detta slå undan benen på de allra flesta av de privata företagen inom vård, skola och omsorg samtidigt som det kommer att avskräcka nya entreprenörer från att våga satsa. Anledningen är att den verkliga tillåtna vinstnivån kommer att hamna på max 2 % för mindre företag, så som förslaget är konstruerat. Kvar på marknaden blir möjligen de ”stora drakarna”.

Hur ska vi då klara vård och omsorg, som redan i dagsläget har bekymmer med överbeläggningar, intagningsstopp, köer som växer? Då skulle det verkligen bli oordning och oreda i välfärden.

Det skulle vara intressant att veta hur mycket asfaltering som görs åt privata beställare? Den stora majoriteten av asfalt måste ändå gå till vägar och gator, tänker jag. Vägar som betalas av skattepengar. Har du hört talas om vinstförbud mot NCC, Skanska, Peab med flera mansdominerade företag? Dessa uppför oftast också de byggnader som välfärd erbjuds i – skolor, sjukhus osv. Men då är det inte fult att göra vinst – med skattepengar.

Vad borde offentlig sektor göra i stället för att stänga ner en massa småföretag? Jo, börja ställa samma krav på kommunal verksamhet som på privat. Kontrollera att både den egna kommunala vården, omsorgen och utbildningen och den privata har hög kvalitet, bra arbetsmiljö och lever efter lagar samt sina rutiner. Det är ju detta som betyder något för kommuninvånarna – att få gott resultat och att personalen har tillräckligt bra villkor och mår bra.

Varje vecka rapporterar media om brister i välfärden – där man inte lever upp till lagar och bestämmelser eller till sina egna rutiner. Den enskilda människan blir lidande eller dör. Dessa brister och missförhållanden sker oftare i offentlig regi än i privat, vågar jag påstå. Lika tragiskt oavsett. 

Det är bristerna vi ska motarbeta, inte människors drivkraft och entreprenörskap. Genom delaktighet, ständig utveckling och kvalitetsförbättring får vi både mer engagerade medarbetare och pengarna räcker till ytterligare verksamhet.

Inga kommentarer: