onsdag, oktober 04, 2017

Trygghet för utveckling och tillväxt (Krönika 2015)

Trygghet betyder olika saker för olika personer, olika lägen i livet och i olika miljöer. Det är avgörande för att kunna arbeta framåt och bidra med nya idéer att man mår väl, trivs och finns i en positiv, öppen omgivning. För mig på ren landsbygd är t ex vårt egna fiberbyanät trygghet, när Telia klipper ledningar. Men det finns flera fenomen som nöter på tryggheten.

Kronoberg behöver attrahera och rekrytera kompetens, både vår egen och utifrån, till näringsliv och offentlig sektor. Vi har underbar natur, bygger ut infrastruktur, har rikt kulturliv, hyfsad bostadsförsörjning och framför allt lägre priser än i storstan. Turismen växer så det knakar. Hos oss kan man ofta jobba i småskalighet, med nära till beslut och möjlighet att påverka. Men det fattas arbetskraft inom avgörande områden. Hälso- och sjukvården är ett sådant, där det numera är brist inom flera yrken. Detta kan leda till brist på nära vård och leder redan till ökad belastning på nuvarande personal.

Olika huvudmän i länet behöver jobba i samma riktning för att värna trygghet och ett öppet samhälle. Dels för attraktivitet, dels för att trygga framtidens näringsliv samt för att få fram nya uppfinningar och idéer för ett uppväxlat arbetsliv. Ett öppet, transparent län med ett klimat som välkomnar jämställdhet och mångfald är också ett län för innovation, ett län där man vågar lägga fram nya tankar. Ett län dit man gärna flyttar eller återvänder.

Det är inte OK att vi inte förmår ta till vara den kompetens och arbetskraft som våra ungdomar och våra nya svenskar utgör, att det finns öar i vårt län som blir en egen värld. Det är mycket lönsamt med validering, språkträning, praktik, vidareutbildning jämfört med ett parallellsamhälle. Vi måste våga ta emot både ungdomar och personer med ovant klingande namn på våra arbetsplatser, i föreningar och i våra gemenskaper.

Det är inte heller OK att våra hem och arbetsplatser töms på ägodelar av organiserad brottslighet. Ytterligare ansträngningar för att bekämpa kriminella nätverk i samverkan mellan oss och EU, mellan myndigheter och ideella organisationer måste till. Oro gnager.

Tillsammans i länet ska vi dra åt samma håll – ökad trygghet, samtidigt som vi kan möta groende missnöje.


Vi har strategin för regional utveckling och vi har innovationsstrategin för Region Kronoberg. Det är goda och väl genomarbetade dokument med sikte på ett blomstrande Kronoberg. Men ingen innovationsstrategi i världen kan ge fullgott resultat utan grundtrygghet och möjlighet att bidra i hela Kronoberg.

Inga kommentarer: