onsdag, oktober 04, 2017

Nolltolerans mot sexköp (April 2017)

I veckan kunde vi ta del av glädjande nyheter i media i Kronoberg, bara det är värt att notera. Vi behöver faktiskt mer av den varan på alla plan. En sådan nyhet är att blivande mödrar i regionen är bäst i landet på att avstå från alkohol under sin graviditet. Bra jobbat alla inblandade, inklusive blivande föräldrar! En god hjälp på traven i livet för de nyfödda.

En annan viktig nyhet är att hotell i Växjö och Alvesta satsar på att upptäcka sexköp på hotell. De satsar på att utbilda sin personal inom området och därmed stärka tryggheten och sitt varumärke. Satsningen sker i samverkan med polisen. Statistik visar att en stor del prostitution sker på hotell.

Satsningen är oerhört viktigt påverkansarbete som förhoppningsvis smittar av sig och sprider sig till flera platser. Att tvingas sälja sin kropp, att vara i en sådan beroendeställning, stöttar varken självkänsla eller folkhälsa – möjligen ger det visst ekonomiskt tillflöde om man rår sig själv. Risken att bli misshandlad är mycket stor.

Trafficking – att sälja andra människor, – är en lönande business i höjd med droghandel, och ingår ofta i kriminella nätverk. Trafficking är väldigt svårt att ta sig ur på egen hand om man inte kan språket, inte känner någon och inte har kunskap om regelverket i det land man befinner sig i. Gäller både barn och vuxna, tjejer och killar.

I Sverige är det förbjudet att köpa sex. Den satsning polisen samt hotellen i Växjö och Alvesta nu gör är ett stort steg i rätt riktning för att upprätthålla denna lag, och i förlängningen komma åt grov brottslighet. Fler länder sneglar på vår lagstiftning t ex i Europa, men åsikterna går isär. Den människosyn och brist på respekt man ger uttryck för då man betalar för att utnyttja en annan persons kropp är tvärtemot alla internationella konventioner och svensk lag.

För mig som centerkvinna är det självklart att varje människa har rätt att bestämma över sin egen kropp, sin egen utveckling och att kunna leva i frihet.

Inga kommentarer: