onsdag, oktober 04, 2017

Ditt engagemang behövs! (Krönika 2015)

Det kom ett medborgarförslag som rör ett mycket angeläget ärende. En invånare i vårt län hade tagit tillfället i akt att påverka genom att skicka in ett förslag till beslut i regionen. Ärendet kommer nu att tas upp till behandling, och det hamnar framöver på dagordningen för oss förtroendevalda att ta ställning. Passar lika bra som påverkan i de kommuner som tar emot medborgarförslag.

Ibland får vi förslagen att påverka samhället i samband med studiebesök, öppna möten, telefonsamtal, brev eller i kön vid kassan. Det är tacksamt att som förtroendevald få hjälp med initiativ. Vi kan inte känna till allt som behöver förbättras eller åtgärdas, även om vi följer samhällsdebatten och gör vårt bästa att sätta oss in i våra ansvarsområden. Det är den som lever i den aktuella situationen som kan sätta oss på spåret. Det är du!

De senaste veckorna har vi kunnat följa riksdagsledamöternas ansträngningar att hinna lämna in sina motioner (förslag till riksdagsbeslut), innan motionstiden tar slut. Vi på den regionala och lokala nivån, i landsting/region och kommun, har samma möjlighet. Vissa ämnen till motioner kläcker vi själva i partigrupperna eller enskilt, medan andra kan vara just inspel vid kontakt med väljare. I kommun och landsting kan vi som ledamöter lämna in motioner löpande under mandatperioden. Dessa bereds, precis som medborgarförslag, och kommer så småningom upp på fullmäktiges sammanträde för debatt och beslut. På så sätt förs politiken framåt och samhället/verksamheten utvecklas.

Allmänhetens frågestund ger dig möjlighet att få information kring ett ämne. Frågestunden förekommer vid de flesta fullmäktigemöten i både landsting/region och kommun. I vissa kommuner behöver man anmäla sin fråga i förväg, men ofta går det bra att bara komma dit vid rätt tidpunkt på dagordningen och ställa sin fråga. Stannar du sedan kvar, kan du följa själva fullmäktigedebatten på plats. Har du inte tid till detta, finns den på nätet i efterhand eller direktsänds. Fler och fler kommuner har infört inspelning av fullmäktige, för att invånarna ska kunna ta del av debatten.

Ta chansen att påverka i just din hjärtefråga! Kontakta en förtroendevald i din närhet och framför ärendet, eller skriv ett eget medborgarförslag! Ett mer långsiktigt sätt att påverka är ju att bli medlem i det parti som står dig närmast. Du väljer själv – gör slag i saken!

Inga kommentarer: