onsdag, oktober 04, 2017

Stå på er kvinnor - även efter 74 år! (Maj 2017)

I vårt land drabbas ca 2000 kvinnor äldre än 74 år av bröstcancer varje år. I Kronoberg skulle det innebära ett 40-tal.

Socialstyrelsen har längre tillbaka satt rekommenderad åldersgräns för mammografi från 40-74 år, baserad på dåvarande forskning.

När jag och Centerpartiet i Region Kronoberg nu vill införa mammografiscreening även i högre åldrar, så kommer en mängd undanflykter. Man vill helt enkelt inte, och gömmer sig bakom riktlinjerna och brist på forskning på äldre kvinnor.

Så var det minsann inte vid mobilförbudet på rättspsykiatrin för några år sedan. Då gick Kronoberg rakryggat i spetsen för förändring och lagändring genom att t o m bryta mot LAGEN. Någon måste gå före för att förändring ska åstadkommas!

Vi vet alla att forskning på kvinnors åkommor inte är status, än mindre äldre kvinnors. Däremot har vi mångårig statistik i olika register att luta oss emot. Vi kan se att ett 40-tal kvinnor torde insjukna i bröstcancer varje år i vårt län. Vi vet också att tidig upptäckt håller nere lidande och sjukvårdsresurser. En tidig behandling är naturligtvis mer human och betingar enbart ca en tiondel av kostnaden mot en i livets slutskede.

Är då dessa drygt 10500 kvinnor i åldersgruppen 75 år och uppåt inte värda att satsa kallelser på? Vi lever allt längre och håller oss relativt sett friska längre upp i åldrarna. En 75-åring idag är ofta arbetsför, nyfiken på livet, reser, studerar, tränar, passar barnbarn och gör ideella insatser exempelvis. Kvinnor, mammor, far- och mormödrar skulle få leva längre och därmed fortsätta bidra på olika sätt. Ett gott liv i ett livskraftigt län! Centerpartiet är ensamt om att tycka så i Kronoberg.

Vid motionsbehandlingen förde Alliansen fram ett tilläggsförslag: ”Att Region Kronoberg säkerställer att kvinnor vid 74 års ålder får information om möjligheten att fortsätta boka tid för mammografi samt att risk att insjukna fortsatt föreligger efter 74 år.” Inte ens detta kan majoriteten S, V och MP ställa sig bakom!

Så kvinnor i Kronoberg över 74 år – stå på er! Notera i kalendern att själva boka tid för mammografi inför 76-årsdagen, 78-årsdagen osv. Glöm inte den egna, regelbundna undersökningen av brösten, för risken finns fortfarande även om regionen inte kallar längre.

Centerkvinnorna i landet fortsätter kampen för mammografiscreening högre upp i åldrarna, för det anser vi att kvinnorna och samhället är värda.

Inga kommentarer: