onsdag, oktober 04, 2017

Alla har rätt att höra (Krönika 2015)

Invånare i Kronoberg klagar över hur länge de behöver vänta på att testa sin hörsel inför eventuellt behov av hörapparat. Mer än ett års väntan! Då ska vi ha i åtanke att det ofta tar lång tid att bestämma sig för att söka just den här typen av hjälp. Om det inte rör sig om akut skada, försämras hörseln lite i sänder. Kanske är det närstående som först upptäcker besvären, då t ex samtalsnivån ständigt behöver höjas och exempelvis gemensamt TV-tittande blir en plåga.

Det är starkt isolerande att inte kunna hänga med i samtal som förs. Kanske drar man sig t o m för att ta del av aktiviteter, och isolerar sig därmed medvetet. Detta leder på sikt till ohälsa. Själv har jag följt detta på nära håll genom livet och vet hur det påverkar.

Livet fungerar ju inte så här, men på frågan vilket som är värst – att bli döv eller att bli blind – är mitt personliga svar att bli döv. Dels är det isoleringen från att delta i samtal, musik med flera aktiviteter, dels är det säkerheten. Tänk bara hur ofta vi litar till vår hörsel i vardagen – vid matlagning, när mössen tar sig in på vinden, vatten som rinner, oönskat besök, åskväder, i affären osv. Jag förringar inte på något sätt synnedsättning. Har bara nära erfarenhet av grav hörselnedsättning, vilket delvis påverkat mig.

Centerpartiet och jag har nu i hälso- och sjukvårdsnämnden föreslagit att Region Kronoberg undersöker möjligheten att vidta åtgärder så att hörselvårdens kö för dem som behöver testas för eventuella hörselhjälpmedel arbetas bort, det vill säga kommer ner till hanterbar nivå.

Långa köer påverkar arbetsmiljön negativt.
Långa köer medför ökad ohälsa för patienter.
Långa köer kostar pengar att administrera.

Tidigare har landstinget t ex köpt starroperationer för att korta köer. Detta att tillfälligt handla upp hörselvård skulle kunna vara en åtgärd för Region Kronoberg. Införandet av produktions- och kapacitetsstyrning kan därefter hålla kön kort.


Oavsett när, hur och varför den mer än årslånga kön uppstått, är det inte humant eller värdigt att den består!

Inga kommentarer: