onsdag, oktober 04, 2017

Folkhälsa i sommar - och kultur (Juli 2017)

Javisst, tänker du, vi är ju lediga. Men det är inte alltid positivt i alla familjer. Att ha någon aktivitet att gå till, ett avbrott att åka till är guld värt. Sommaren är också då vi har mest tid att turista på hemmaplan eller att ta del av kulturutbudet.

Utbudet är också dragplåster för besökande. Eldsjälar, kulturorganisationer, studieförbund och idrottsföreningar gör ett fantastiskt jobb för att erbjuda evenemang av de mest skilda slag – allt från kollo i olika åldrar, idrottscuper, studiecirklar, öppna hembygdsgårdar och bygdegårdar, musik i kyrkor, till opera och festivaler. Varje dag finns ett jättestort utbud runtom i Kronoberg, en hel del gratis.

Javisst, tänker du, de får ju bidrag. Jo, bidragen utgör en grund, men tenderar att krympa i en del kommuner, liksom för den delen kultur- och fritidsnämnderna… Om inte det ideella arbetet fanns och eldsjälarna brann, skulle enbart offentliga bidrag inte hjälpa. Det gäller att se och uppskatta eldsjälarna runtom, så att de orkar fortsätta och så att nya kan komma till. Vi har ju sett att behovet plötsligt kan öka, som när vi fick extra många asylsökande. Då ställde ideella sektorn upp storartat och nya medhjälpare skyndade till.

Vi har ett rikt kultur- och fritidsutbud över hela Kronoberg och för alla åldrar, inte minst tack vare den regionala kulturplanen. Sedan den tillkom har utbudet för barn och ungdomar spridits över länet och alla organisatörer har uppmanats att bredda sitt utbud. Nu är det dags att tycka till och påverka den nya regionala kulturplanen, som är ute på remiss. Om du har synpunkter, så beaktas dessa och vävs in i planen, såvida det passar in i Gröna Kronobergs framtidsstrategi.

Att delta i eller ta del av kultur ger liksom djur, natur och idrott ökad folkhälsa. En lisa för själen, och kroppen. Samtidigt leder det till oväntade möten och nya bekantskaper. Det sägs ju att vi lever extra mycket ensamma i vårt land, så dessa oväntade möten gör gott. Vi får ny energi och ökad livsglädje. 

Tänk på detta när det är dags att budgetera kultur eller uppmärksamma eldsjälar! Varje satsad krona ger mångfalt igen.

Inga kommentarer: