onsdag, oktober 04, 2017

Ny utsatthet - pyttsan! (Krönika 2016)

Läser novell av nobelpristagaren Alice Munro. Miljön är tidigt 1900-tal i ett litet samhälle i Kanada. Vanliga personer. Skoltiden för Rose, där läraren enbart anser sig ha ansvar för vad som sker i klassrummet.

Skolgården har miljöer flickor lär sig undvika, mörka prång, huvudingång passad av större pojkar så tjejer föredrar brandtrappan, toaletter utan ytterdörr, bara skrank. Allt från glåpord, tafsande, dra ner byxorna på flickorna till gruppövergrepp med samlag på ”fula” tjejen sker. Ingen vågar berätta för vuxna. Boken skrevs på 1970-talet.

Ni kvinnor minns säkert hur det alltid varit när man går på dans. Vara på sin vakt, annars hamnar man i järngrepp hos någon okänd som ska känna på en över kroppen, kyssas och hångla. Jag började gå på dans 1967.

Media rapporterar om festivaler med sexuella övergrepp. Bra att dessa brott anmäls i allt högre grad, och att festivalområdena äntligen görs om för att inte underlätta dåden. Bra att vi diskuterar pojkars och mäns syn på kvinnans rätt till sin egen kropp, till respekt, till att klä sig som hon vill, vara var hon vill.

Vissa hävdar att detta med att flera killar går till gemensam aktion är nytt. Att bara vissa grupper attackerar tjejer. Men nej, grupptryck har alltid funnits. Det är generationerna som växlar, tyvärr.

Nu har vi chans att tillsammans göra något åt det – när det är i fokus. Detta Centerkvinnorna med flera kämpat mot i decennier. Nu har ”alla” vaknat. Viktigast är att pojkar, killar och män stiger fram som föredömen, bryter mönster. Visar att flertalet killar och män respekterar tjejer och kvinnor samt lagen. Ta alla tillfällen, inte minst de grabbiga på manliga arbetsplatser, i omklädningsrum, på fester. Säg ifrån och var en förebild för vuxna samt dina egna och andras barn! Visa i handling! Offret kan ju vara din syster eller dotter.

Jämnare fördelning mellan kvinnor och män på arbetsplatser brådskar. Ger annat klimat och respekt.

I förskola och skola ska det som på min tid kallades för att ”visa intresse” och ”kärleksbevis” beivras genom värdegrundsarbete och att vara lyhörd. Killar kan också vara utsatta. Alla har rätt till respekt, till sin egen kropp och till att vara sig själva. 

Inga kommentarer: