onsdag, oktober 04, 2017

Inför nära och hållbar vård av äldre! (Krönika 2016)

I Kronoberg liksom över landet i övrigt har vi rekryteringsproblem inom hälso- och sjukvården. Vi har ökat tryck på ambulanstrafik och på akutmottagningar. Äldre patienter med flera diagnoser åker, ofta i onödan, till akuten och blir eventuellt inlagda för kort observation t ex på medicinkliniken. Det är inte alltid det bästa för patienten och därmed inte heller för hälso- och sjukvården.

Samtidigt har vi beslut om att jobba personcentrerat utifrån individen och med individen. Nationell utredning föreslår att stärka primärvården, vilket vi är eniga om politiskt i Region Kronoberg. I västra länsdelen är projekt Äldrehälsa Kronoberg i uppstartsfas.

Centerpartiet har gjort studiebesök i Lidköping kring Skaraborgsmodellen, vilken SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) rekommenderar. Västra Götaland har, efter flera års framgångsrikt arbete i Skaraborg med forskning bland annat av Chalmers, beslutat att införa modellen i hela Västra Götaland.

Skaraborgsmodellen är närsjukvård när den är som bäst för patienten. Sjuksköterska från hemsjukvården och allmänspecialist från vårdcentralen gör tillsammans hembesök hos den definierade grupp äldre som ingår i hemsjukvården. Allmänspecialisten är även ansvarig läkare vid eventuell inläggning på sjukhus. Ett generöst förhållningssätt finns mellan de bägge huvudmännen, region och kommun, och gemensam styrning finns. Många fler detaljer ingår i konceptet.

Vinsten med modellen är att hemsjukvården deltar i patientsamtalen, känner till vårdplanen från första stund samt att patienten har nära till sin sjukvård, får en kontinuitet och slipper göra akutresor i onödan. Samtidigt avlastas akuten och slutenvården. Det finns enbart vinnare!

Centerpartiet föreslår nu att Region Kronoberg på försök inför Skaraborgsmodellen i östra Kronoberg och att utvärdering av projektet genomförs inom exempelvis tre år.

Inga kommentarer: