onsdag, oktober 04, 2017

Allting hänger ihop - verkstad behövs! (Krönika 2016)

Allt vi håller på med i hälso- och sjukvården hänger ihop. Vi måste kunna ha mer än ett fokus samtidigt.

Vi pratar mycket om och utreder noga byggnadsbehov och tekniska investeringar. Det ska vi göra, för detta är avgörande utveckling av verksamheten. För säkerhet och kvalitet med patienters och personals bästa för ögonen.

Men vården är ingenting utan människor – personal. I Region Kronoberg jobbar vi med olika processer för ökad tillgänglighet, smidig vårdkedja och ökad säkerhet i vården. Vägen framåt går sakta så länge vi har brist på personal, på anställd personal.

Vi håller på med processer kring produktionsplanering, rätt använd kompetens på rätt nivå med mera. Vi har tagit beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden, mycket tack vare Centerpartiet, om olika sätt för Region Kronoberg att bli en attraktiv arbetsgivare och att måna än mer om befintlig personal. Det handlar om en mängd olika åtgärder alltifrån att avveckla delade turer, öka nattindex, minska rotationstjänster till att pröva nya schemamodeller. DET MÅSTE BLI VERKSTAD!

Med ett varumärke som attraktiv arbetsgivare blir rekrytering enklare, vi blir mindre beroende av bemanningsföretag, får bättre tillgänglighet och ökad kvalitet i vården.

Centerpartiet har motionerat om nollvision för arbetsrelaterad sjukskrivning. Här är vi alla överens. Men allt hänger ihop. Både det jag nämnt hittills, men också att verkligen börja se kvinnor som familjeförsörjare, lika värdefulla som medarbetare årets alla dagar och alla år. Inte användas som dragspel beroende på konjunktur.

Regionen är en stor arbetsgivare. Det vi genomför får konsekvenser för invånare, både personal och patienter, men också på andra arbetsgivare. Jag är orolig för kvinnors ökande ohälsa i länet. Genom att bli en mer attraktiv arbetsgivare påverkar vi även ohälsan.

Vi har tusentals medarbetare som behöver en bättre arbetsmiljö och bättre villkor. De behöver bli sedda, få vara delaktiga, få erkännande för sin kompetens – och DET ÄR BRÅTTOM!

Ska nollvisionen och rekrytering av egen personal bli verklighet, måste det bli verkstad nu! Då ökar också tillgänglighet och vårdens kvalitet. Det blir kontinuitet. Det finns bara vinnare – men DET ÄR BRÅTTOM!

Inga kommentarer: