onsdag, oktober 04, 2017

Vänskap i Norden och i världen (Krönika 2015)

Strax är det dags för arrangemangen Kura skymning respektive Kura gryning på bibliotek och skolor runtom i hela Norden. De ingår i biblioteksveckan och då läses samma litterära texter i alla de nordiska länderna, samtidigt som vi släcker lyset och tänder levande ljus. Årets tema är vänskap. Det kan knappast vara mer aktuellt!

Vänskap nu och då, vänskap här och där kommer vi att samtala om när vi kurar skymning. Vad har du för minnen från förr? Stora julkalas och lottbryten kanske. Gemensamt arbete kring skörden eller sammanhållning i det militära? Har du också associationer till vänskap här och där? Ute i världen. Om du inte har det, finns det just nu alla möjligheter att få. Kontakta en ideell organisation, närmaste studieförbund eller din kommun och hör efter vad du kan hjälpa till med för att välkomna de asylsökande. Jag lovar att det finns något alla kan bidra med. Samtidigt får du nya vänner för livet.

Nya vänner som kan öppna en ny värld för dig – du får möjlighet att resa utan att förflytta dig särskilt långt rent fysiskt. Baka eller laga mat ihop, eller handarbeta, lära ut vardagsord, lära ut cykling, gå och fiska, gå en promenad i vår natur, orientera om vårt samhälle och samtidigt lära hur det är i fjärran land. Det är så intressant och ger så mycket till dig, utöver vänskap. Man kan prata utan att kunna varandras språk – det gör barn och det kan vi vuxna också – om vi bara vill.

Det är dags för medmänsklighet i ännu större mått än tidigare och det kostar så lite. Du behöver ge av din tid till människor på flykt. Om det var du som flydde för livet, vad skulle du uppskatta då i det främmande landet? Svårare än så är det inte.


Vi går snart in i advent med både tända ljus, förväntan och lite julstress. Lova mig att du ger av din tid till främlingar, så att de kan känna sig mer välkomna – inne i den vänskapliga värmen. Det ger tusenfalt igen! Allt måste inte vara perfekt – det är att försöka som räknas.

Inga kommentarer: