onsdag, oktober 04, 2017

Smått är stort nog - och gott nog (Krönika 2016)

Häromdagen körde jag sträckan Rävemåla (i sydöstra Tingsryds kommun) – Jönköping tur och retur, en tripp på fem timmar. Hann med att filosofera en del genom det småländska vinterlandskapet med sjöar, skog, backar och insprängt odlingslandskap. Här och där ett samhälle. Påbudet uppifrån om regionförstoring dök upp i tankarna.

Den 9 mars publiceras en karta över möjliga framtida storregioner. Regeringen vill se mer jämnstora regioner. Uppifrån. Oklart vad storleken ska lösa, anser vi i Region Kronoberg. Vi kan på sikt tänka oss en regionförstoring. Underifrån. Den ska då också ge ökade regionala befogenheter. Det vill säga decentralisering.

Hälso- och sjukvården i Smålandslänen och Halland ligger ständigt i topp i de öppna jämförelser som visar upp resultat liksom i patientenkäter. Ekonomin är hyfsat stabil över tid. Småländsk klurighet leder näringsliv och regional utveckling framåt. En nedärvd respekt för jord, skog och natur gör att vi driver grön omställning. Vi kan överblicka och har nära till våra verksamheter, liksom invånarna känner en samhörighet. Vår nya regionbildning behöver sätta sig.

Naturligtvis är en länsindelning från 1600-talet inte längre aktuell rent administrativt. Vi pendlar allt längre för jobb idag. Efter behov samverkar vi över länsgränser åt alla håll både kommuner och landsting/regioner. Nätverkande och samverkan kommer alltid att behövas, oavsett hur staten ritar kartan.

Om man däremot ser alla dessa olika kartindelningar som statens myndigheter nu har i landet när det gäller allt från polisdistrikt till Arbetsförmedlingens indelning, inser man att staten behöver rita om. Detta ska då inte gå ut över den lokala och regionala demokratin, utan handlar om hur staten administrerar.

Ska en framtida regionförstoring ske, ska den ske underifrån. Kommuner och regioner/landsting ska kunna välja regional tillhörighet efter behov, samhörighet och upparbetad samverkan. Det gäller att ha respekt för demokratin och att regional indelning får legitimitet, så att invånarna vill bidra med sin drivkraft och sin skattekraft. Fem timmar resa är långt nog. Just nu är smått stort nog! Smått är också gott nog!

Inga kommentarer: