onsdag, oktober 04, 2017

Det bästa för varje barn - Getting it right for every child

Vi jobbar för barnens bästa i Kronoberg och vi gör det tillsammans. Många gör fantastiska insatser trots olika huvudmän och ibland bristande resurser. Det handlar om skolan, socialen, vården, polisen, familjehälsan, barnahuset med flera utöver familjen.

Men jag hoppas som medmänniska och centerpartist att vi väldigt snart kan göra ännu mer och vara ännu mer effektiva. Det handlar dels om att samverka ännu mer kring barnen och att stödet ges på rätt vårdnivå och i rätt tid. Att ta emot avlastning när kön är för lång, att resurser blir tillgängliga där effektiviteten är hög.

Det handlar också om att tidigt se behov och anpassa verksamhet efter behoven, inte kräva en diagnos först. Precis som lagen säger att se varje enskilt barn som Alex, Ellen, Zarab eller Ibbe och möta deras olika behov.

Inom Region Kronoberg är vi många som otåligt väntar på att vårdens verksamheter för barn ska samlas intill varandra i barnens hus inom Centrallasarettet i Växjö enligt fattat beslut. Detta för att göra det enklare för barnen och deras familjer när de behöver kontakt med vård av olika slag. Men också för att samarbetet mellan de olika vårdspecialiteterna ska underlättas och bli ett naturligt inslag. Stora miljardinvesteringar är på gång inom Region Kronobergs tre sjukhusområden i öst och väst, men barnens hus får inte dribblas bort på ritningarna!

Några ledande personer inom kommuner och regionen har besökt Skottland för att studera deras lösning för barnens bästa, Getting it right for every child. Där samverkar skolan, vården, socialen och polisen med föräldrarna. Polisen griper in vid minsta lagöverträdelse och har samtal med föräldrarna. Skolans rektor har kontaktansvar för varje barn. 

Denna metod att ingripa tidigt och snabbt sätta in olika resurser har lett till lägre brottslighet, färre placeringar av ungdomar utanför sin familj, högre skolresultat och ökad trygghet. Detta sparar bekymmer, lidande, oro och pengar. I början av december får vi besök av representanter från Skottland för att flera ska kunna ta del. Det ska bli väldigt intressant!

För att kunna införa den skotska modellen hos oss krävs också att vi har tillräckligt med närpoliser, som får och vill stanna i våra kommuner och därmed kan bli välbekanta för invånarna som ett stöd. Detta är vi skyldiga våra barn och ungdomar – en möjlighet att få växa upp i en trygg och utvecklande miljö, där de kan, var och en, nå sin fulla potential. Tillsammans kan vi göra det möjligt!

Inga kommentarer: