onsdag, oktober 04, 2017

Dagen efter ... (Krönika 2016)

Dagen efter har aprils frost och senkomna snö flyttat in i själ och hjärta; finns inte enbart i naturen. Inuti känner jag mig precis som de av snö och frost bågnande påskliljorna och hängande vitsipporna i min trädgårdsbacke.

Vad händer med en socken, kommun eller region då nedläggning sker utan försök att uppmuntra utveckling från maktens sida? Trots att bygden gör allt ideellt och via småföretagen för attraktivitet. Trots att den nedåtgående trenden är vänd uppåt.

Ja, alla utom centralisterna (S och M i Tingsryds kommun t ex) inser att läget förvärras när avgörande offentlig service dras in som skolan. Hur ska företagen hitta ny kompetens när inflyttning motverkas? Hur ska privat service få sina nödvändiga kunder? Hur påverkas integration, kulturutbud och mötesplatser när bibliotek stängs och bygdegårdar stryps? Vad säger det om värmen i kommunen när äldre tvingas flytta från sitt äldreboende på grund av nedläggning, trots att platserna kommer att behövas redan 2020 och äldreomsorgen är kostnadseffektiv? När skolbarn på lågstadiet tvingas åka skolbuss långt till gamla, ej fullt utrustade eller överfulla skolor, trots att lokalerna på hemmaplan är välutrustade och bästa tänkbara. Nedläggning är slöseri med uppbyggda investeringar dessutom, samtidigt som man investerar nytt i centrum.

Vad gör det med en bygd att inte få tillgång till vård och tandvård nära på lika villkor som i stan? När långsam strypning sker. Detta är dessutom brott mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf.

Regioner som förbises av staten antingen det gäller fördelning av statsbidrag eller utlokalisering av statliga verk blir mindre samarbetsvilliga uppåt. Självbilden sjunker när man förfördelas. Jämlika villkor krävs för alla skattebetalare.

Smålänningar är kluriga, innovativa, arbetsamma och envisa. Detsamma gäller invånare i Älmeboda socken, där jag bor. Ligger det oss i fatet gentemot makten?


Hur länge räcker ideella krafter, större och små företags kamp om inte makten s e r dem, uppmuntrar och håller infrastruktur i vid bemärkelse på plats? Vi behöver hålla ihop våra bygder – inte döma ut vissa.

Inga kommentarer: