onsdag, oktober 04, 2017

Sydsverige stryps - samarbete bryts (Krönika 2016)

Jag sitter på tåget och grubblar över det olycksaliga beslutet i Riksdagen att införa ID-kontroller vid gränser in i vårt land. Hur kunde det bli så fel från S, MP, SD, M, L och KD? Det vi verkligen behöver är ökad kamp mot kriminaliteten både över gränserna och på landsbygden i Sydsverige.

Sverige är skyldigt att erbjuda skydd undan krig, förföljelse och terror till utsatta medmänniskor. Svenskarna både vill och kan hjälpa till dels privat och dels inom föreningsliv och ideell sektor. Låt oss göra det, och tillåt kreativa lösningar när så många miljoner är på flykt! Beslutet om ID-kontroller får motsatt verkan. Är det detta majoriteten vill?

Norden har en lång tradition av passfrihet och samarbete. Stämningen nu blir rakt motsatt, och arbetet med att avveckla gränshinder mellan länderna riskerar att gå i stå. Är det detta majoriteten vill?

Det finns en gemensam arbetsmarknadsregion kring Öresund med 10-tusentals bropendlare dagligen, som nu får grus i maskineriet och problem med livspusslet. Komma i tid till jobb och studier, hämta på förskolan etc. Kravet att alla resenärer ska kliva av tåget för ID-kontroll och ta nästa tåg vidare är absurt i en pendlingsregion. Detta riskerar att slå sönder en gränsöverskridande region. Är det detta majoriteten vill?

Vägen över Öresundsbron är också sydosts bekväma väg ut i världen och hem igen. Vi tar regionaltåget rakt in under Kastrup vid utlandsresan, och Köpenhamn är vår närmaste huvudstad. Tågen går varje timma, eller tätare. Nu bryts detta på grund av lagen om att transportörerna ska genomföra ID-kontroller. Både företagande och privatliv försvåras. Är det detta majoriteten vill?

Kontrollerna kräver tid och resurser, vilket kommer att kosta mångmiljonbelopp. Ska gränsregionerna stå för den notan? Detta skulle i så fall ytterligare hämma utvecklingen i Sydsverige. Är det detta majoriteten vill?

Min åsikt är att Stockholmsperspektivet fått råda i panik, utan konsekvensanalys eller tid för dialog och eftertanke. För det kan väl inte vara så att majoriteten vill strypa utvecklingen i Sydsverige och samarbetet i Norden?


Gör om, gör rätt! Människor i akut kris ska alltid vara välkomna till Sverige. Sydsverige har rätt till fortsatt utveckling, och samarbetet med grannarna i Norden är vår egen närmaste trygghet.

Inga kommentarer: