tisdag, december 13, 2005

Luciadagen och demokrati

Medan mörkret fortfarande låg lite lätt kvar i morse, tågade lucia med tärnor och stjärngossar samt en tomtenisse in i lokalen på campus i Växjö. Det gavs flerstämmig skönsång dirigerad av tomtetjejen - proffsigt! Jag kom på mig själv med att filosofera över skillnaden mellan luciafirande när barn el barnbarn är inblandade och utan. Utan då kräver man just proffsigt framförande och njutning på annat sätt, och det fick vi. Dessutom serverades traditionsenligt glögg med tillbehör samt lussekatter och pepparkakor. Det var dagens firande och filosoferande.

Därefter vidtog diskussioner kring demokratins inre mysterier - hur möta allmänheten i deras engagemang i enskilda frågor från den politiska horisonten? Vari består det största hindret egentligen? Vi var nog inte överens runt bordet i styrelsen för Institutet för lokal och regional demokrati, och det behöver vi ju inte vara heller. Vägen framåt är viktigast!

På jobbet är det som vanligt, fast ändå inte. Måste samla mig till någon form av slutsummering, eftersom projektkassan tryter vid nyår - åtminstone blir det ett rejält avbrott.

Nu till dagens andra njutning (förhoppningsvis) - att sätta sig på tåget hem i stället för i bilen. Bara det kommer i tid ... Matarlinjen fram till stambanan är inte i bästa skick här i sydost...

Ha det gott bland allehanda lussetillbehör - tänk på att polisen har trafikdrive den här veckan och framför allt på Dina medtrafikanter!

2 kommentarer:

Ninne sa...

Jag har inte sett ett lussetåg på flera år..
Det kanske är så att det blir ett glapp från det att man går själv tills man skaffar barn eller nåt..

Britt-Louise sa...

Mycket troligt. Minns inte riktigt, men fokus var säkert på annat i de åren. Man kan ju alltid ha morgon-tv på... Såg ett luciatåg från ett servicehus igår på nyheterna. Det var charmigt och tänk så stimulerande med sång och musik och egen aktivitet! Lucian var 100 år fyllda!