söndag, december 11, 2005

Glitter, julgran och is inomhus

Så har Nobeldagen passerat och jag har inte hunnit med att få några modetips från banketten. Var i stället på lokal julfest i bygdegården Holken. Småtrevligt, massor av folk och mängder med mat.

Innan dess hann jag dock med en del av fredspristalet i Oslo - lättrörd som jag är satt jag med tårarna rullande utför kinderna mot slutet. Vilket tal! Jag ska se om det på något sätt går att få tag på i någon form. En värdig pristagare (IAEA:s ledare El Baradei) enligt mitt tycke och mycket inspirerande.
Så hann jag med en liten del av prisutdelningen i Stockholm. Nobelstiftelsens ordförande borde gå på uttals- och intonationsträning i engelska eller hålla tal på svenska. Pinsamt för en sådan position. Innehållet i talet var däremot intressant - att få höra om Nobels donations villkor och Nobels egna önskemål för 110 år sedan och omvärldens reaktioner.

Idag har jag umgåtts med en mailvän i Olofström. Vi har bl a letat julgran till mitt lilla hus - mjuk och hanteringsvänlig ädelgran av något slag. Det luktade så gott i bilen på vägen hem och stunden ute i granskogen gav påfyllning i både kroppens och själens hälsoskafferi. Samtidigt fick jag med mig kvistar till att lägga framför yttertrappan som "fotskrapa". Så nu är entrén fix och färdig. Kransen på dörren hänger nämligen också på plats. Det som fattas är snön - många plusgrader i dagens gråväder (inte riktigt ljust på hela dagen) och nu blåser det ganska rejält ute. Så pass att den lilla svenska fasadflaggan piskar runt och smäller.

Vi avslutade dagen med ishockeymatch i Tingsryd. Inte världens bästa match precis (vi kunde inte båda två förra helgen då Troja var motståndare). Nu fick Osby storstryk, och det gillade de inte, så det blev en hel del fula tricks och påföljande utvisningar för deras del. På läktaren kunde man snabbt konstatera att det snart är jul och att det var ett bottenlag som motståndare. Lite glest med publik och få kvinnor. Men de ideella krafterna kämpar på med lotterier på längden och tvären, priser till spelarna både först och sist samt värmande förtäring av olika slag. Förutom själva vinsten var det roligast att lyssna in mellanspelslåtarna som används för peppning respektive mobbning. Mycket fyndigt många gånger!

Ja, nu återstår att skriva jobbansökan. Projektet jag arbetar i saknar pengar till fortsatt anställning av mig efter nyår, så det blir till att finna någon ny möjlighet. Håll tummarna för att jag lyckas med det - är ingen bidragsmänniska utan vill mycket gärna försörja mig själv.

Inte lär jag bli headhuntad av statsrådsberedningen el UD heller, som vissa blir. Jag måste säga att jag föredrar öppen annonsering och klart och tydligt rekryteringsförfarande jämfört med det sätt regeringen nu går på i ullstrumporna. Såg hur man löst dessa frågor i Storbritannien på TV häromdagen. Inga godtyckliga tillsättningar i det fördolda där, vad jag förstår. Och ändå går det utmärkt att sköta rekrytering till statsförvaltningens höjdarjobb på detta öppna sätt. Går det i drottningens UK, så borde det ju gå i vårt land.

Har Du koll på glittret inför tisdagens Luciafirande? Eller tycker Du det räckte med det glitter kungliga familjen vädrade på Nobelfesten? Vi mötte skridskoskolans näpna Luciatåg i pausen på hockeymatchen. De minsta tärnorna hade inte åkt så mycket skridskor - det gick charmigt vingligt och en vurpa noterades. Tänk vad enkelt och gulligt går hem!

Inga kommentarer: