torsdag, december 15, 2005

Ljus i mörkret

Igår och idag på morgonen har det verkligen varit decembermörkt ute. Det är rejält gråväder och solen går ju inte upp förrän man varit på jobbet någon timma. Men det vänder ju snart...

Läste just dagens DN debatt - ett ljus i mörkret åtminstone så länge vi inte har gjort regionindelning över hela landet.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=502896&previousRenderType=2
Sveriges landshövdingar har på uppdrag av regeringen lagt fram en rapport om hur man kan stärka utvecklingen på regional nivå. Regeringen uppmanas att skrota en hel del statliga verk (det finns 552 st) och föra över ansvaret till länsstyrelserna, som känner till de regionala förhållandena. Exemplen som tas fram är sådant vi brottas med i (c) till vardags - strandskyddet, företagens utveckling, det dåliga bemötandet av nya svenskar. Det är glädjande läsning - att föra ut ansvar till den regionala nivån och att lita på att varje område i Sverige känner sina bekymmer och företräden - att vi måste få lov att vara olika och därmed styra olika utifrån lokala förutsättningar. Jag är däremot inte säker på att det är just länsstyrelsen som ska ha mer makt, utan snarare regionen. Men grundtanken lyser upp decembermörkret!

I nära anslutning till ovanstående ligger problematiken med statliga bidrag till bostadsbyggande samt stopplagen. Det liggande förslaget är att enbart bevilja bidrag till tillväxtregionerna /storstäderna - Stockholm, Göteborg och Malmö. Det innebär ju ytterligare dränering på folk från övriga delar av Sverige. Nog finns det lokala områden som också är i behov av byggnation och där den kommunala servicen redan finns utbyggd. I storstäderna ställer ju ökad inflyttning ytterligare krav på kommunikationer och kommunal service, vård osv - vilket inte finns idag i tillräcklig omfattning. Det liggande förslaget till bidrag till de stora tillväxtområdena blir att felmedicinera Sverige - det sjuka blir sjukare. Samtidigt får inte kommuner som har kommunala bostäder i malpåse pga brist på efterfrågan sälja dessa till t ex privat entreprenör, semesterlägenheter el andra satsningar. Anledningen är att förhållandena är helt motsatta i Stockholm. Alltså måste hela landet i övrigt straffas och dras med underskott.
Låt oss tillsammans - vi utanför Storstockholm (Göteborg och Malmö) - kämpa för att även våra bygder kan utvecklas positivt! Då är bidrag till bostadsbyggande utanför tullarna och uppluckrat strandskydd avgörande delar i en sådan utveckling!

I mitt lilla kommunfullmäktige ska vi anta nytt alkohol- och drogpolitiskt program ikväll. I den debatten kommer jag att lyfta frågan om familjecentral. Tro mig - det behövs! Familjer av olika slag behöver stärkas i dagens hårda samhälle och barn och ungdomar behöver stöttas på ett tidigt stadium. Det är både folkhälsa, medmänskligehet och gott ekonomiskt tänkande.

Inga kommentarer: