måndag, januari 23, 2006

Knarr under skorna och domherrar vid fågelbordet

Vilken vinter vi fått! Där snön samlats når den till knäna och i natt blygade kvicksilvret på termometern ner till -20 grader. Igår sken solen ljuvligt med visst takdropp och istappar som följd. Idag är himlen grå, men jag kan glädja mig åt domherrar och mesar vid fågelbordet och att brasan sprakar värmande och mysigt i öppna spisen.

Helgen har varit välfylld av slutnominering till riksdags- och landstingslistorna i Kronobergs län (södra Småland). Hela lördagen från 06.45 - 18.45 gick åt, eftersom vi Centerkvinnor passade på att ha arbetsutskott först på morgonen. Det var bara till att pulsa upp till knäna genom snön ut till större väg, för min uppfart var inte plogad. Vinden och snön ven fortfarande och drivade igen. Men allt gick bra tack vare att jag ställt bilen en bit hemifrån.
Centerkvinnorna förbättrade positionen för ungdomsförbundet och för sig själva på riksdagslistan, för där hade kommittén stirrat sig blind på geografi och inte i tillräcklig omfattning beaktat medlemmarnas omröstning och alla bladen i fyrklövern. Vi måste ju visa bredden i vårt parti för att beröra olika grupper i samhället! Så slitet genom snö och vind i den tidiga timman var inte förgäves.

Igår var det dags för gemensamt årsmöte här hemma i Älmeboda C och CK. Den hårda vintern gjorde att vi var färre än vanligt, men det var oerhört intressant att få veta mer om våra duktiga ungdomsföretag som är igång vid gymnasieskolan i Tingsryd. Vi träffade företagen SpaGetIT och Postcard samt deras handledare Eva Carlsson, som genom åren fört fram många UF-företag till framgång i regionala och nationella tävlingar.

Igår var Arbetsförmedlingen på tapeten i radions Efter tolv - man försöker tvinga värmländska byggarbetare att jobba i Norge med mycket osäkra trygghetsförhållanden ifall olyckan skulle vara framme och betydligt sämre villkor än vad våra byggnadsarbetare är bortskämda med. (De har ju betalt för att ta sig till jobbet oavsett var de jobbar... och traktamente när de jobbar borta. Det senare är ju fullt normalt. Ingen av dessa förmåner skulle falla ut i Norge.) Den dom som kommer från högsta instans blir prejudicerande för alla som bor 10-15 mil från gränsen runtom i vårt land.

Idag ger generaldirektören Bo Bylund sina åsikter och planer till känna på DN debatt. Där finns både kloka klarheter och en del löften som verkar omöjliga att genomföra - t ex att ha kvällsöppet på AF och utökad kundtjänst. Den behöver utökas oerhört om de långa köer man hamnar i - i två omgångar innan man kommer fram - ska kortas. Och bara detta att man inte blir framkopplad till sin egen AF såvida man inte kan klämma fram ett namn på någon som jobbar där! Kvällsöppet? Jo, jag tackar, man blir utelåst från kontakt med personalen senast kl 15.00. om det ens är öppet den dagen (landsbygd visserligen men folk och kommunikationer har ju olika förutsättningar). Där finns en inbyggd kultur som säkert tar lång tid att ändra, såvida man inte anställer ett helt nytt arbetslag för den kundvänliga delen av jobbet. Dvs människor som inte redan hunnit bli förstörda i tänket av den rådande kulturen.

Nu är det dags att mata brasan igen.

Inga kommentarer: