onsdag, november 02, 2005

November i media

I morse tänkte jag nåja, ömsom vin ömsom vatten - här finns både positivt och negativt som omväxling - och hade även mitt eget dagliga blogginlägg i tankarna. Men nu har bilden i media ändrats till totalt novembergrå, även om solen faktiskt visat sig lite här idag i verkligheten.

Så mycket elände på en och samma dag/dygn! Jag orkar inte tänka på allt ens! Men det innebär också att mycket återstår att kämpa för och aktivera sig i!

Ja, dvs jag ämnar inte göra något åt Perssons maktfullkomlighet - den passar mig precis, men jag undrar verkligen hur karlen funderar när han bär sig åt mot sina egna ombud nu, kvinnor i vanliga fall osv?

Så har det visat sig att barnen inte heller har HD på sin sida. Pappa kan misshandla Mamma hur mycket som helst inför barnens ögon utan att det anses brottsligt mot barnen. Lagen måste göras om alltså! Dessutom sänktes pappans straffsats i högre instans...

Nya våldtäkter och stort incestmål rapporteras. Arma offer! Tillsammans måste vi kunna vända den här synen att barnen och kvinnorna är till för att stärka mannens makt! Respekt för varje person krävs!

Oro i världen som vanligt - Paris, Addis Abbeba, mfl orter. Brist på demokrati respektive inkludering i samhället. Brist på likhet inför lagen är det verkligen i USA - än en gång blir vi påminda om det, fastän Bush envetet hävdar motsatsen. Men som bekant är det inte vad Du säger utan vad Du gör som räknas. FN:s delegation vägrar nu besöka fångarna i Guantanamo eftersom de ändå inte får prata med dem. Ett sådant besök blir ju som ett besök på zoo! Heder åt dem som vägrar genomföra det! (Fångarna hålls i minimala nätburar under bar himmel på Cuba och nekas status som krigsfångar el vanliga fångar. Därmed är de rättslösa.) Så dög ju inte den föreslagna kvinnliga kandidaten till HD i USA häromdagen. Hon var för soft när det gäller aborter. Nu har man hittat en manlig hök, som godkänns av ultrahögern. Han kommer säkert att bli godkänd för posten! Det ska bli intressant att se hur det går med Bushs stabsmedarbetare som anklagas för allvarligt brott i samband med att en CIA-agents identitet avslöjades. Det var då Bush påpekade att alla i USA är lika inför lagen. Men vi har inte sett någon dom ännu...
Denna enögda inställning i abortfrågan exporteras dessutom ut över tredje världen - eller snarare effekterna av den. USA vägrar att ge fullt bidrag till FN (och även andra hjälporgans insatser) just med hänvisning att pengarna skulle kunna användas till preventivmedel och information om abort. Bush rekommenderar kvinnor i tredje världen till avhållsamhet för att lösa AIDS spridning. Som om någon större andel av dessa kvinnor har något att säga till om i den frågan på hemmaplan! En positiv nyhet i veckan i samband med detta är ju att ett slags p-skum är effektivt skydd mot HIV-smitta. Yes! Men hur mycket kommer det att kosta i t ex Afrika och hur spritt kommer medlet att vara där????

Ja, detta var ett litet axplock av det novembergråa.

Men jag har i alla fall fått min insändare om RUT publicerad i en lokaltidning idag. (Läs om RUT i tidigare inlägg på min blogg.) Det kan man glädja sig åt. Liksom att planeringen och kontakterna inför Solveig Ternströms besök i Växjö och Ljungby är fixade och nu gäller det bara att hålla tummarna för bra väder och god hälsa, så att publiken kommer i stora skaror för att låta sig beröras av all energi Solveig utstrålar och delta i diskussionen kring kvinnors hälsa genom livet. Varmt är det fortfarande - i morse minst plus 12 grader långt innan solen gick upp. Det är fullt njutbart och det tyckte även den tranfamilj jag såg på en åker längs vägen till jobbet. De har ännu inte gett sig iväg till vinterkvarteret i Spanien el Afrika.

Sedär det blev en positiv knorr på slutet i alla fall - kanske tack vare att jag lyckades hitta en ny god, extra mörk choklad till eftermiddagsteet. Den innehöll mjuk, syltad apelsin och smakade mums. I kväll har jag planer på att gå till trevlig träff med både nya och gamla svenskor. Återkommer i ämnet vid senare tillfälle.

Inga kommentarer: