onsdag, november 16, 2005

Sanningen kommer fram till slut

I slutet på förra året och under början på 2005 kunde vi följa ett visst skolbygge i Vaxholm i media. Ett lettiskt byggbolag hade fått jobbet, och det kunde ju inte vissa LO-fack tåla. Alltså uppmanades byggarbetarna, som hade ordentligt lettiskt kollektivavtal och i Sverige skulle tjäna goda pengar jämfört med hemma, att GO HOME via talkörer och plakat! Konstig solidaritet verkligen! (Lettland är dessutom medlem i EU.)

Byggnads hävdade att letterna vägrade teckna SVENSKT kollektivavtal, och blockad och "sympatiåtgärder" osv drogs igång. Slutet på bygget blev att letterna gav upp och åkte hem, tyvärr. Detta var ju så långt ifrån Göran Perssons sociala turism man kan tänka sig, men ändå passade det inte LO.

Nu, då ärendet anmälts till EU:s rättsskipning, visar det sig att det var byggnads friserade "sanning" som presenterades i media. Innan letterna skulle få teckna SVENSKT kollektivavtal, försökte Byggnads tvinga dem att förbinda sig att betala en timlön högre än någon svensk byggnadsarbetare hade, 145 kr. Såklart de inte gick med på det! Dels var det ju fullständigt orimligt som krav, dels hade ju affären spruckit omgående med Vaxholm p g a att plus och minus inte skulle gå ihop.

Jag skämdes då och jag skäms fortfarande för att jag är svensk, när det finns officiella representanter i detta land som agerar så osolidariskt, och ger en sådan dålig bild av vårt land för den internationella opinionen.

Har vi inte svikit baltstaterna så det räcker? Är det bara bistånd till semesterparadis el svältkatastrofer långt borta som godkänns inom LO:s solidaritet? Jag anser både SAP och LO borde redigera bort det ordet ur sina program och styrdokument!

Sanningen är ju den att vi kommer att behöva arbetskraft utifrån för att klara vårt samhälle när 40-talisterna går i pension. Det är tillräckligt många arbetstillfällen som flyttar utomlands, utan att vi behöver göra oss omöjliga den fackliga vägen också.
Var öppen och generös så får Du samma bemötande tillbaka! Bli en vän till en vän Du också, så får Du lära känna en annan del av världen, smaka nytt, känner Dig tryggare med det kända jämfört med det okända och kan resa utan att behöva köpa biljett. Det är kul!

Vill Du läsa mer så finns artikelserie i DN - här är en länk
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=574&a=486076&previousRenderType=6

Inga kommentarer: