torsdag, november 17, 2005

Hörde jag rätt?!?

Den s k rättvisan har slagit till igen!
Igår meddelade Svea hovrätt sin dom över en 25-åring som våldtagit en närstående 14-årig berusad tjej. Hovrätten vidhöll straffet 2 år, men mildrade skadeståndet till flickan från 75 000 kr till 50 000 kr samt 10 000 kr för sveda och värk. Motiveringen var att barn inte tar så stor skada av våldtäkter som vuxna!!! Jag trodde inte mina öron! Men jodå! Även idag på morgonekot hävdade hovrättsrådet (en kvinna) att det inte anförts något om hot och våld från flickans advokat, så därför skulle det vara lägre skadestånd.
Det är ju därför den nya lagen har kommit till - för att man inte ska behöva ta hänsyn till motstånd el inte när det gäller barn, just för att de är i beroendeställning i och med att de är barn. Ett barn kan ju aldrig på allvar hävda sig varken fysiskt el på annat sätt gentemot en vuxen, ännu mindre en som är nära i el strax utanför familjen.
När ska den s k rättvisans representanter på främst hög, men även lägre nivå lära sig tillräckligt om dessa lagrum, offrena och konsekvenserna?!! (Tingsrätten hade dömt till skadeståndsnivå som brukligt.) Det brådskar - och här behövs ett överklagande dessutom, eftersom det är nu som prejudikat sätts för hur den nya lagen från 1 april i år ska tolkas.

Inga kommentarer: