torsdag, juni 09, 2005

Tänderna en del av kroppen

Enligt dagens media och LO har var femte ung kvinna inom LO-kollektivet inte råd med tandvård, och det är inte bara unga som har problem med kostnaderna för tandvård. Hur har man egentligen tänkt från början, eftersom tänderna inom vårt trygghetssystem inte är en del av kroppen? Förutom andra klyftor som finns och förstärks i våra dagar, sker nu en uppdelning av befolkningen vad gäller tandstatus. Vi går alltså bakåt i det här avseendet! Våra ungdomar har mycket god tandhälsa t o m gymnasiet och några år efteråt. Men därefter måste man själv skaffa tandläkarkontakt och tandvård är inte billigt. Därför skjuter man på konsultationen och besvären blir större än de behövt bli innan man slutligen söker vård. En ond cirkel p g a att tänderna inte anses vara en del av kroppen i vårt trygghetssystem!
Får man dessutom en sjukdom kring tänderna, är det inte självklart att den går under sjukvårdsförsäkringen utan under tandvårdsreglerna.

Samtidigt presenterar SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) informationen att, OM INGET ÄNDRAS, kommer vården totalt att kräva ytterligare 50 % i kostnader för samhället. Verkar vara en omöjlig ekvation att lösa, eller? Anledningen är ju att vi alla naturligtvis vill ha del av senaste vårdmetoder och moderna mediciner - och så blir vi ju äldre och äldre innan vi slutligen blir multisjuka.
Men det är klart att vi måste GÖRA något! Folkhälsovetenskapen finns som en lindring i både lidande och kostnader. Vi måste dels själva ta bättre vara på våra kroppar och liv, men också sjukvården måste bli hälsoinriktad och förebyggande i betydligt högre grad än idag. Det säger sig självt att stora vinster finns att göra om man kan undvika sjukdomstillstånd i stället för att sitta och vänta tills de bryter ut. Kraftigt nytänkande behöver spridas in i framför allt slutenvård och många vårdutbildningar samtidigt som resurser måste styras över till närsjukvården för förebyggande arbete. Det är inte enbart fråga om kunskaper utan främst en fråga om attityd/ förhållningssätt - och inte enbart hos hälso- och sjukvårdspersonalen - även hos patienterna.

Fram för mer förskrivning av friskvård och kultur på recept ev i kombination med deltagande i studiecirkel el motivationsgrupp!

Inga kommentarer: