tisdag, juni 07, 2005

KRAV

Åh, vad tiden flyger iväg! Hört det förr? Sagt det själv? Misstänkte väl att jag inte är ensam om att tycka så...
Ikväll har jag varit på tjejträff och samtidigt säsongsavslutning i lokala Bibliotekets vänner. Det blev tjejträff, eftersom killarna hade förhinder. Småtrevligt prat om ditt och datt blandat med sådana allvarligheter som att biblioteksfilialen har totalstängt hela juli månad och att kulturbidrag för ev förluster finns beviljat inför författarafton med Katarina Mazetti. Kan väl inte bli ekonomiskt underskott då, hävdar Du. Men orten är liten, så det kan det visst det, särskilt om det är mycket annat på G samma kväll runtom. Det blir i september ifall Du vill vara med.

Stefan Edman har nu presenterat sin miljöutredning, och utan att känna till helheten är jag faktiskt mycket glad för att han föreslår att kök i offentlig regi bör servera KRAV-odlat och lokalt producerat. Det har jag föreslagit länge, men si den kommunala börsen är ju så mager. Tror fullt och fast på att priserna blir överkomliga om fler efterfrågar och att kvaliteten väger upp ev merkostnader - samtidigt som miljön sparas på flera sätt. Man måste lägga ihop totalen, även om det är olika kassor som betalar skolmat respektive bekämpar miljöföroreningar och står för vård av medborgarna. Jag passade naturligtvis på att marknadsföra länets KRAV-kött, Bonnakött, där man kan beställa välstyckat lamm, gris el nötkött.
Jämför också med den franska skolmatsrevolutionen, där man använder något avsvalnade stjärnkockar till att laga delikatessmat till skollunch, efter att de först egenhändigt har förhandlat och gjort inköpen lokalt. Vi lever i samma EU och med samma regelverk om offentlig upphandling... Det som går att genomföra i Frankrike borde gå här också, kan man tycka!

Inga kommentarer: