torsdag, september 07, 2006

Ungdomar i vänta-läge - hur produktivt är det?

Igår var jag på mässa för de nyinskrivna studenterna på Växjö universitet. Centerkvinnornas färska kokbok gick åt som smör i solsken bland både tjejer och killar. Vår läckra tidskrift Hända uppskattades också.

Kan inte låta bli att reflektera över dessa ungdomars situation. De börjar med förväntan på nya kurser och program för att bygga sin framtid. De sätter sig ofta i stor skuld för att kunna nå målet. Vad väntar sedan?

I dagsläget har vi ca 300 000 unga människor upp till 24 år i vänta-läge. Antingen har de inget arbete alls (just nu minst 140 000) eller så har de ett jobb som är under deras kapacitet eller utbildning - ett jobb medan de väntar, eller också läser de vidare för att det inte finns jobb att få. (Svenskt Näringslivs rapport från sep 2006) I Kronobergs län motsvarar det 2 500 ungdomar i väntan.

Hur känns det tror Du att inte samhället behöver en trots utbildning och ambition? Hur lätt är det inte att tappa sugen - bli bidragsberoende? Att t o m vända sig från samhället?

Utvecklingen med ungas arbetslöshet har accelererat kraftigt under de två senaste åren, trots att det enligt visst parti "går bra för Sverige". Vi ligger i bottenligan i Europa när det gäller ungas utanförskap på arbetsmarknaden - föga smickrande. Värre siffror än Sverige har endast Polen, Slovakien, Grekland och Italien. Bäst på att sysselsätta ungdomar är Nederländerna, Danmark och Irland.

Det är dags för regimskifte för ungdomarnas skull och för Sveriges skull! Ungdomarna har rätt att bli sedda och att få komma in på arbetsmarknaden snabbt efter sin utbildning. De behövs på arbetsmarknaden och i samhället i allra högsta grad. Nytänkande är en möjlighet till utveckling och chans att behålla jobben i Sverige.

På kvällen hade vi lokalt ett lyckat företagsbesök vid bergskross hos Skuntamåla Entreprenad och fick lära oss mer om den verksamheten, umgås en stund. Jag fick också chans att för 40-50 besökare tala om det som lokaltidningen vägrar skriva om ifall centerpartister ska synas eller höras - att det snart blir möjligt att bygga centralt belägna lägenheter i Rävemåla. Planändring ska ställas ut och Stiftelsen kommunhus har begärt att få köpa mark av Tingsryds kommun. Den nyheten är för positiv för en moderat tidning med monopol. Jag håller på konkurrens.

Inga kommentarer: