torsdag, september 14, 2006

Kvinnors hemförsäkring på 1864 års nivå

Det är tydligt dokumenterat att majoriteten av män svåld mot kvinnor sker av närstående män och att den farligaste platsen för kvinnan är i hemmet. Trots tidigare genomförda kampanjer mot försäkringsdiskriminering, håller försäkringsbolagen fast vid att hemförsäkringens överfallsskydd inte gäller då kvinnan blir misshandlad av sin make eller sambo. Det innebär att dessa kvinnor inte har någon nytta av den delen av försäkringen. De förväntas, förutom alla andra bekymmer, teckna extra försäkring – dvs betala dubbelt!

Ett annat alternativ, enligt försäkringsbolagen, är samhällets skydd för brottsoffer. Men för att få ut sådan ersättning krävs en fällande dom, och det är enbart en bråkdel av mäns våld mot kvinnor som leder till fällande dom. Däremot slår den ekonomiska fällan raskt ihop kring kvinnan då hon pga misshandel tvingas fly från sitt hem hals över huvud.

Vi Centerkvinnor anser att försäkringsbolagen svårt diskriminerar kvinnor genom att sätta överfallsskyddet ur spel när förövaren är make eller sambo. Samtidigt visar det finstilta i försäkringsvillkoren på en föråldrad syn på kvinnan, en syn som motarbetar jämställdhetens framsteg och gör en redan svår situation ännu värre.
Förbud mot att aga sin hustru infördes 1864 i Sverige. Man kan lugnt påstå att försäkringsbolagen ligger efter!

Inga kommentarer: