onsdag, september 20, 2006

Styrs dagens Sverige av slumpen?

Nu är det dags för bärplockarna som lockats till Sverige att inkassera lön och bege sig hem till Thailand, Polen m fl länder. En del är nöjda och känner sig rika, en del är arga, förvirrade och besvikna. De senare har jobbat lika hårt i skogen, men får bara hälften av förväntad lön med sig hem. Enligt vad jag kunnat läsa ut av debatten är båda sätten lagliga - dvs att låta bli att ta ut sinkskatt (arbetsgivaravgift) och att ta ut densamma. Hur kan vårt så reglerade land drabba så oklart - slumpen avgör hur arbetsgivaren väljer att förfara - och därmed vilka bärplockare som åker hem rika eller ej.

Ett annat ämne som ofta upprör mig är hur Sverige behandlar asylsökande. Nu är det dags igen för män och familjer att bli avvisade till dokumenterad tortyrrisk i Egypten, Aserbadjan m fl länder, för familjer att bli delade och sända till olika länder fastän de vuxna är gifta sedan länge och har flera barn tillsammans. Ofta finns behov av kvalificerad sjukvård i fallen - sjukvård som kan ges här men inte i hemlandet. Sverige har anslutit sig till alla möjliga FN-konventioner och pratar vitt och brett i internationella sammanhang om hur andra länder ska agera för att "sköta sig", men när det kommer till kritan är det Sverige som får kritik av olika FN-organ för att inte uppfylla barnkonventionen, konventionen om mänskliga rättigheter osv. Det måste bli en verklig ändring inom det här området, och jag sätter stor tro till att den nya regeringen rensar upp i migrationsmyndigheterna, så att besluten fattas enligt de lagar vi har och med människornas bästa för ögonen - inte enligt den kutym som utvecklats i (s) Sverige!

Nu när jag gnällt ett slag, vill jag tala om hur glad och stolt jag blev när Maud Olofsson klart uttalade att nya regeringen ska bestå av hälften kvinnor, eftersom den ska spegla svenska folket. (c) och (fp) får sedan ansvar för att ge hela den nya regeringen verkligt genusperspektiv i varje enskilt ämne.

Inga kommentarer: