onsdag, september 13, 2006

Sverige behöver fler barn!

Här i Älmeboda socken har jag med hjälp av andra centerkvinnor, företag och föreningar infört ett extra barnbidrag för nyfödda med tanke att det ska sprida goda vibrationer om Älmeboda socken som barn- och boendevänligt.

Nu hör vi om neddragningar inom förlossningsvården i t ex Göteborg så att det blir riskadbelt att föda barn. Vi har också upplevt stängning av förlossningskliniker i norra Sverige, så att avstånden blir orimliga. Det är märkligt att man ständigt väljer att spara in på kvinnor och barn, eller att dessa grupper aldrig "kommer ifatt" eller finns i fokus i samband med beslutsfattande.

Det är helt klart att det måste kännas tryggt att föda barn - det största som händer i familjens och kvinnans liv. I den tryggheten ingår både adekvat teknisk utrustning, kompetens hos personal och tillräckligt med personal av olika slag, men också närhet till förlossningskliniken och tillräckliga utrymmen där. Dessutom ska familjen hinna bli trygg i sitt omhändertagande av den nya familjemedlemmen, innan det är dags för mor och barn att lämna BB.

Ifall vi önskar att kvinnor ska föda fler barn, måste samhället erbjuda kvalitet på och trygghet i servicen och vården i anslutning till graviditet och barnafödande. Därför säger Centerpartiet i Kronoberg att BB på Ljungby lasarett ska vara kvar. Vi har avsatt pengar i budget för det. Enda haken är att vi verkligen lyckas rekrytera personal så att Socialstyrelsen godkänner säkerheten.

Inga kommentarer: