måndag, april 10, 2006

Våren, världen, distriktet och jag går vidare

God måndag!

I helgen har Kronoberg klarat av sin distriktsstämma för Centerkvinnorna och Centerpartiet i kombination med utbildning för kandidater. Detta arrangemang gör sig inte självt, och de senaste dagarna har gått åt till jobb och förberedelser för stämma, lite vila efteråt och vanligt röj på hemmaplan. På stämmar har vi tränat IT för att finna senaste nytt och goda argument i valrörelsen, och vi har fått en inspirerande föreläsning i retorik av Jan Tottmar. Jodå, en del blev omvalda och andra nyvalda. Och trots att vi inte har riksstämma i år (för första gången), fanns det även några motioner att behandla. Någon blev hedrad och en del avtackade.

Under tiden har våren och världen gått vidare med skiftande resultat - positivt och negativt beroende på åt vilket väderstreck man blickar. Helst skulle jag bara vilja ducka för världen just nu och leva i våren med fågelkvitter och blommors knoppar samt värmande solstrålar. Men den övriga verkligheten pockar på. (Jag skriver lite längre idag, men slå ut det över de tysta dagarna, så blir det egentligen kort.)

Vi hör krigstrummorna i USA, nu med riktning Iran. Det finns ingen hejd på Bush vansinne, verkar det som. Krig skapar bara nya konflikter.

Översvämningar drabbar Centraleuropa i en omfattning vi som är förskonade inte kan föreställa oss. Hur bidrar vi till att bespara miljön från onödig påverkan? Är vi lika hjälpsamma på nära håll som när katastrofer slår till i Asien el Afrika?

Jag har just läst ett skakande reportage på DN:s nätsida om hur snabbt HIV sprids bland 10 000-tals övergivna gatubarn i St Petersburg, 1 timmas flygresa från vår huvudstad. HIV förtigs av Putin och de bidrag som skickas till Ryssland från världsorganisationer för att bearbeta problemet kommer inte till nytta, eftersom Putin inte pekar med hela handen utan förtiger.

Våra egna barn som vill hälsa på föräldrar i fängelse, har det inte heller lätt. Fortfarande låses de in tillsammans med pappan (oftast) i ett alldeles för litet, kalt rum, utan möjligheter till sysselsättning för barn el familjeliknande liv. Då föredrar familjen att barnen inte hälsar på och så tappar förälder och barn bort varandra under fängelsetiden. Pappa är alltid pappa, och mamma är alltid mamma och båda behövs för barnen.

Men det som drabbar absolut hårdast i svenska samhället för närvarande är den stora, verkliga arbetslösheten bland våra ungdomar 16-25 år. Nästan lika många ungdomar som det finns invånare i Blekinge län står utanför arbetsmarknaden. De får signalen att samhället inte behöver dem, att deras satsning på utbildning är förgäves. Deras självkänsla får en rejäl knäck och i det läget är det lätt att ge upp. Kanske ska livet vara så? De har ju inget att jämföra med för egen del. Hur påverkar det i förlängningen demokratin och tilltron till förtroendevalda?

Kan vi inte snabbt lösa upp den här helt avgörande knuten för vårt samhälle står vi inför ännu större problem. För sanningen är ju den att vi verkligen behöver varje person som kan bidra i samhället. Dels för deras egen skull, dels för att många går i pension under de närmaste åren, dels för att som nation utvecklas och gå vidare inom våra starka områden och inom service- och tjänstesektorn. Vi har definitivt inte råd att ställa en hel ungdomsgeneration utanför (inte våra nya svenskar el funktionshindrade heller för den delen)! Alltså är både Centerpartiets jobbprogram i största allmänhet och ungdomssatsningen i synnerhet bråttom! Våra redan utbildade ungdomar måste bli insläppta på arbetsmarknaden för att få sina första så viktiga jobbmeriter.

De tonåringar som är under utbildning måste få tillgång till ytterligare platser inom Kvalificerad Yrkesutbildning (KY), entreprenörsutbildning, lärlingsutbildning och gymnasieutbildningar med yrkesinriktning. Dessa utbildningar ges i samverkan med det omgivande näringslivet och innehåller en stor andel praktik, vilket redan det ger en fot ut i aktivt arbetsliv. Speciellt KY har mycket god statistik när det gäller att få jobb efter avslutad utbildning. Provanställningen är oftast redan avklarad via praktiken. Läs gärna mera på www.centerpartiet.se

Nu ska jag lukta på våren!

Inga kommentarer: