tisdag, april 25, 2006

Ljuvligt vårväder med vissa moln

Idag har jag unnat mig en inspektionsrunda i trädgården. Vitsippor, vårlök, balkansippa och minipåsklilja samt scilla har slagit ut medan jag varit iväg över helgen. OCH gulsippan har överlevt ännu en vinter och står där nu med små spännande knoppar... Det är varmt och skönt ute - en och annan fluga kan man kollidera med och fjärilarna fladdrar graciöst förbi. Nu gäller det att finna tid att njuta!

Vi här i Kronobergs län har ju begåvats med en ny s k biskop under de senaste dagarna. Det är ingen positiv händelse alls - tvärtom! Komminister Artman har låtit sig vigas till biskop i den s k Missionsprovinsen. Nu är han överraskad och bekymrad för att han inte får tjänstgöra inom sina vanliga sysslor under tiden som processen pågår att skilja honom från svenska kyrkan.

Jaha, han ska tydligen både äta kakan och ha den kvar! Han har nämligen en egenskap som inte platsar i svenska kyrkan sedan nästan precis ett halvt sekel (1958) - han är kvinnoprästmotståndare. Domkapitlet sade sitt igår - rött kort och utvisning! Jag kan inte annat än hålla med! Dylika herrar ska hållas mycket kort!

Telia är ett annat fenomen som INTE står högt i kurs på landsbygden här i Kronoberg - återuppbyggnaden efter stormen Gudrun kommer inte att vara klar förrän vecka 52 under 2006. Dvs om allt går vägen kanske de flesta drabbade har upphängd telefonledning lagom till nyårshälsningen. En del förvägras rätten till fast telefoni, för Telia anser sig inte ha råd att hänga upp ledningen där igen. Går inte att överklaga. Telia är enväldiga! Dessa kunder kan inte inom överskådlig tid få bredband, eftersom de hänvisas till s k fast GSM/mobil och tekniken tillåter inte bredband.

Tänk er att driva ett företag utanför tätort i vårt län - man vet aldrig när kunderna kan nå en via telefonen el mail, eller för den delen när man själv har tillgång till dessa självklara hjälpmedel. De trasiga ledningarna ligger på marken för skogs- och vägmaskiner att köra över och går ständigt sönder. Teleteknikerna får inte reparera felen för gott utan bara tejpa ihop dem igen varje gång. Slutliga lösningen ska ske av annat företag i rätt vecka närmare årets slut...

Idag lämnar Telia sin delårsrapport med en miljard högre resultat än förra året. Inte så konstigt när företaget inte tar sitt ansvar och reparerar efter stormen inom ett år så som skedde för elbolagen. Inte heller samförlägger Telia sina ledningar i de diken som grävs av elbolagen, för det blir dyrare än att hänga upp ledningarna igen (och sårbart!).

Följden blir ju att folk måste lita till sina mobilabonnemang i högre grad än någonsin samtidigt som Telia tickar in fasta avgifter för fast telefoni, trots att den inte fungerar. Dessa pengar kan abonnenten få nytta av allteftersom tiden lider - somliga har ju fasta avgifter innestående för många, många år framöver. Inte konstigt att Telia kan redovisa en mycket positiv delårsrapport!

Undrar hur småföretagen i drabbade områden på landsbygden har det i sina motsvarande avstämningar? Hur länge har kunder förståelse för att Gudrun kan påverka, när det nu snart har gått betydligt mer än ett år sedan stormnatten? Telia visar en nonchalans utan motstycke!
Och Post- och Telestyrelsen samt regeringen tycker att de sköter sig bra! (Jag har frågat och fått svar.)

Nu är solen i moln igen.

Inga kommentarer: