onsdag, april 12, 2006

Demokratins skuggsida

Nu är det spritt via media - Centerpartiets lokaler har attackerats av demonstranter vid flera tillfällen under de senaste veckorna. Det har skett skadegörelse i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Växjö.

Jag har hela tiden lärt och levt efter samt försökt lära ut att språk är makt. Dessa element som demonstrerar i det fördolda måtte sakna språk och känsla för demokrati! Annars skulle de inte låta stenar, ägg, färgbomber mm göra jobbet.

Vi förtroendevalda använder språket som främsta redskap. Det skulle inte falla oss in att skada någon el något fysiskt el medvetet. Vi vill kunna påverka samhället i en positiv riktning - göra skillnad för våra barn och barnbarn och alla andra. Till det använder vi demokratins redskap för påverkan och beslut.

Jag känner sorg för dem som inte kan föra kampen annat än med fysiska tillhyggen. Språket, och den trygghet det ger, fattas dem.

8 kommentarer:

Anonym sa...

aldrig slagit dig att vi andra som inte äger en tidningskoncern inte kan gagna sig av "ordet" på samma sätt?

Ägg och stenar är typ enda sättet att få upp våra frågor i tidningarna, surt men så är det att leva i klassamhället sverige.

Britt-Louise sa...

C äger inte längre någon tidningskoncern, men vi förfogar över ledarspalter i ett antal tidningar. Dessa har inte jag någon tillgång till.
Jag har engagerat mig som medlem i en demokratisk organisation och blivit förtroendevald. Vi använder politiken att föra fram våra åsikter och själv skriver jag insändare, debattartiklar eller enbart bloggar mellan sammanträdena.
Jag är singel och har uppfostrat mina barn som ensamstående och har modest lön. Engagemangets art har inget med klassamhälle att göra - det beror nog på hur man lärt sig lösa konflikter och umgås med andra människor.
Respekt och empati för andra samt allas lika värde är våra ledstjärnor. C står på den lilla människans sida, fast ser varje individs utvecklingsmöjlighet och kraft.

Ninne sa...

Hej anonymous!
Jag vill också påpeka att ALLA kan gagna sig av "ordet". Det krävs inte att man äger en tidningskoncern. Skaffa en blog eller hemsida (det är gratis)! Skriv insändare, sätt upp/dela ut lappar på stan.
Vänd er till radio och tv, vad som helst!
Bli medlem och stödj ett parti som tycker annorlunda än Centern.. Och framför allt: Rösta!
Att tala/skriva och föra fram sina åsikter väcker respekt.
Att kasta ägg och sten väcker förakt!

Anonym sa...

Ingelöf: Visst är det sant att det väcker förakt att kasta ägg och stenar. Det är självklart inte ett bra sätt.

Att starta en blogg eller hemsida av annat slag, skicka insändare till tidningar och så vidare, är väl knappast värt ansträngningen. Det är annat om man "förfogar över ledarspalter i ett antal tidningar".

Det verkar onekligen som att det krävs att man gynnar företag i sin politik för att åsikterna ska få synas för stora mängder människor.

Anonym sa...

Varför ska vi rösta eller stödja ett annat parti? Vi förkastar partipolitiken. Leve direktdemokratin!

Vi delar ut och sätter up lappar på stan redan(och på era lokaler ;) ).

Vi tänker inte vända oss till media för att föra fram våra åsikter. Vi tror inte på representativ demokrati, därför kan ingen representera oss.

Kampen fortsätter!
Krossa Centerpartiet!

Britt-Louise sa...

Intressant att få lära känna era åsikter, anonymous och andra. Ännu bättre vore det att få se era ansikten i en offentlig debatt. Skippa brottets bana och kom fram i ljuset!

Ninne sa...

Skulle det vara så konstigt om ert våld skulle nämnas i en eventuell debatt med partier? Det är ju det enda ni visar att ni kan!

En direktdemokrati som ni kallar det skulle på Ert vis leda till inbördeskrig.. då skulle det ju helt plötsligt vara fritt fram att med våld visa vad man tycker och tänker.. och det tycker jag faktiskt inte är ok!

Britt-Louise sa...

Saft och kakor samt flygblad låter ju oskyldigt i och för sig, men dels beror det ju på innehållet i flygbladen, dels behöver man tillstånd att "torga". Det var kanske den lilla detaljen som fattades?