måndag, april 03, 2006

Modig man i min smak

I helgen har jag mött både fru o herr Grågås samt fru o herr Trana här hemma. I bakgrunden hör man ständigt sångsvanarna och kanadagässen väsnas på ett vårlikt sätt.

Igår hade C i länet och i Alvesta kommun ordnat med seminarium kring fågelinfluensan. Då startade vi med ett besök på Husebymaden - ett fågel- och ornitologeldorado som samtidigt fungerar som kvävefälla. Därefter lyssnade vi på intressanta och lärorika föreläsningar om influensa och fågelinfluensa av smittskyddsläkaren respektive länsveterinären. Många flera hade kunnat delta, men vi som var där fick mycket kunskap.

I söndagens Agenda på TV framställde JÄMO, Claes Borgström, ett krav på att Sverige ska bojkotta fotbolls-VM pga den ökade slavhandel/trafficking som evenemanget ger upphov till. Det är nämligen så att de bordeller som redan finns (och är lagliga) i Tyskland inte kommer att räcka till. Därför kommer container-bordeller att skapas med dittvingade slavar/flickor från främst fattiga länder i östra Europa. En uppskattning pekar på att det behövs upp emot 10000 slavar för att tillfredsställa alla lystna fotbollssupporters under evenemanget i sommar.

Centerkvinnorna har redan påtalat problemet och försökt förmå Svenska fotbollförbundet att offentligt och kraftfullt påverka mot den ökade slavhandeln i samband med fotbolls-VM. Insändare har varit publicerade med detta krav. Nu får vi oväntad draghjälp med enormt fokus på frågan av denne modige man som är respekterad och har en topposition i vårt samhälle. (Även andra kvinnoförbund och nätverk har agerat i frågan.)

Riksidrottsförbundets representant (v ordf och kvinna) menade i Agneda att Sverige skulle bli utestängt från VM under påföljande år ifall vi uteblir när vi kvalificerat oss, och att förbundet faktiskt påverkat genom sina kanaler. Sverige skulle verka löljligt, enligt henne. Hon gjorde en blek figur som jag ser det. Det är ju frågan om vad svensk idrott i allmänhet och fotbollen i synnerhet vill bli associerad med. Idrotten är ju en fostran och idrottsmän förebilder för många, många ungdomar. (Tänk bara på hockey-killarna som tre i klump nyttjade samma försvarslösa kvinna - de blev snabbt förlåtna i den grabbiga kulturen de tillhör.)

I insändar-(-ringar)programmet i P1 nu på morgonen hördes patetiska män försvara prostitutionen - de är totalt immuna mot att kunna känna empati med offren som förslavas och utnyttjas. Dessa män får mig att må illa, särskilt den karl som försökte förklara det hela med demokrati och fria marknadskrafter...

1 kommentar:

Gunilla Hjelm sa...

Hej Britt-Louise!

Grattis till ditt uppdrag som valarbetare för Centerkvinnorna! Själv ska jag jobba sista månaden för Centerkvinnorna i Jönköpings län.

Nu ger vi järnet!

Jag har en liten bloggutmaning till dig på min blogg om LO:s ekonomiska stöd till socialdemokratena.
/Gunilla