måndag, april 24, 2006

Tacksam måndag för en centerfeminist

Efter en inspirerande och givande långhelg på kandidatutbildning med centerpartister från hela Sverige (plus Säpo) är det nu måndag igen. Tacksamma ämnen bjuds i nyhetsfloden.

Sjuksköterske- och polisstudenter vid Växjö universitet lockas till gemensam fest med sexistiska affischer - lättklädda tjejer i tajta, minimala uniformer för båda yrkena. Arrangörer är studentföreningarna för utbildningarna. Min första reflektion är: har studenterna enbart utsett macho killar att representera dem? För det kan väl inte vara så att polisstudenterna har tagit till batongerna mot sjuksköterskestudenterna i festkommittén? Eller är det tjejernas dåliga självbild? Osmakligt att sprida detta förnedrande budskap på campus i Växjö! ("skit", kallade prorektorn det hela i en lokalradiointervju nu på morgonen.)
Slående är att Studentkåren vid samma universitet har som årets officiella diskussionsämne att bearbeta vid Växjö universitet utsett Sexuella trakasserier. Just nu visar det sig ju verkligen behövas och bränsle har ju tillhandahållits till denna (vår)brasa! Vi Centerkvinnor hjälper gärna till i diskussionen.

Samtidigt försöker erfarna sjuksköterskor i vårt län få gehör för att deras löner är bland de sämsta i landet, och nu har halkat på efterkälken igen. De noterade ju en stor framgång i samband med strejken för några år sedan. Ibland kan man verkligen tala om bad timing... Fast det kan ju bli en förstärkning genom att båda nyheterna kommer samma dag, även om den ena är så negativ och "smaskig" för media och allmänhet.

Regeringen flaggar för en kvinnoskyddslag fr o m 2007. Det märks att det är valår. Centerkvinnorna har länge progagerat för bättre rättsskydd och ökat stöd för kvinnor och barn utsatta för mäns våld.
Idag bör kommunerna ha beredskap för att möta och stödja dem som är offer för mäns våld mot kvinnor. Alla har inte ens en skriven policy för detta viktiga arbete. Nu SKA kommunerna äntligen bli tvungna att finnas till även för kvinnor och barn utsatta för terror. Det är mycket välkommet!

Däremot att tolka detta som att varje kommun ska bli skyldig att ha en egen kvinnojour är jag betydligt tveksam till. I små kommuner är det svårt att behålla anonymiteten, och det finns fortfarande ett motstånd hos allmänheten att behöva gå till "socialen". Risken är uppenbar att offret stannar kvar längre i terrorn.
En lösning kan vara ökat samarbete kommuner emellan och att kommuner och stat blir skyldiga att bidra till centrala kvinnojourer (ett undantag för oss centerkvinnor att verka för centralisering och större enheter). På så sätt kan kvinnojourverksamheten fortsätta sitt välbehövliga arbete i trygghet genom avtal med kringliggande kommuner. Kommunernas uppgift blir att förebygga mäns våld mot kvinnor i samverkan med andra aktörer via sitt folkhälsoarbete samt slussning av kvinnor och barn till kvinnojourerna.
Samhället måste också erbjuda förövarna rehabilitering, inte bara döma och låsa in. De ska ju kunna fungera i samhället efter frisläppandet. Annars finns det snart nya eller nygamla offer...

Inga kommentarer: