söndag, april 30, 2006

Upprörande till illamående!

Trots att det är valborgsmässoafton och egentligen en festdag, upprörs jag så jag mår fysiskt illa över hur Migrationsverket skött ett asylärende angående en kvinna med ett litet barn fött här i Sverige.
Hon är från Nigeria och hotas av Sharia-lagar i sitt hemland (stening till döds). Hon anklagas för bigami, eftersom hon förälskat sig i och blivit gravid med en annan man än sin make (vilken inte lyckats göra henne gravid). Både hon och barnets far har flytt hals över huvud från Nigeria. Pappan vistas i annat land, men hon och barnet finns här i Sverige.

Migrationsverket har funnit det lämpligt att upplysa hennes make (trots sekretess och hennes livshotande situation) om var hon finns här i Sverige samt att avvisa henne till sitt hemland, där makens hejdukar och Sharia-domstolen väntar på henne = döden. Akut läge - kan genomföras vilken minut som helst!
(Till saken hör ju att en manlig muslim kan tillfälligt gifta sig med en prostituerad för ett par timmar, trots att han redan är gift...)

Som vanligt skäms jag för att vara medborgare i det land som har ett sådant Migrationsverk!
Här kan Du själv läsa om fallet mer i detalj i ett par nyhetsartiklar:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=541056&previousRenderType=6

http://www.sr.se/cgi-bin/dalarna/nyheter/artikel.asp?Artikel=847396

Något positivt till slut: Kvinnorna i Rio de Janeiro, Brasilien, har fått gehör för sitt önskemål att kunna pendla till jobbet i rusningstid utan att utsättas för sexuella trakasserier och skamliga förslag i överfulla tunnelbanevagnar. Nu sätts rosarandiga vagnar in under rusningstid som är avsedda för enbart kvinnor. (Jo, jag vet. Grundproblemet finns kvar, men under tiden det löses, får kvinnorna en drägligare pendling.)

Trevlig valborg trots väder och ovanstående elände!

Inga kommentarer: