lördag, mars 18, 2006

Utbildning och en fot på arbetsmarknaden = A o O

I veckan kan vi ta del av statistik som visar att unga kvinnor med enbart grundskola i bagaget är de som mest står utanför arbetsmarknaden. Nästan var tredje kvinna i åldern 25-34 år är utan jobb. Av dem är hälften av utländskt ursprung.

Det är en verklig utmaning att dels motivera till fortsatt utbildning, dels välkomna dem till jobben - inte utestänga. Vi har ju verkligen inte råd att säga att dessa tjejer inte behövs när så många står precis inför pensionering, andra är långtidssjukskrivna och ytterligare andra är sjukpensionerade.

Jag hävdar med en dåres envishet att mer möjligheter till företagsamhet inom vård och omsorg samt ett RUT-avdrag för hushållsnära tjänster är två lösningar som skulle bidra rejält. Aktiviteter för att få med våra invånare med utländskt ursprung i gemenskapen behövs också runtom. Stort hopp sätter jag också till mer entreprenörskap och en lärlingsutbildning i morgondagens bredare gymnasieskola.

Nu går vi ut i solskenet och skaffar oss de första fräknarna för året. Jag åt lunch och läste tidningen på yttertrappan igår för första gången i år. Ljuvligt! Det var även stavpromenaden runt byarna omkring. Får nog göra om den i helgen.

Inga kommentarer: