fredag, mars 24, 2006

Bakslag för mer än våren...

Läser idag om hur grundskoleresultaten i vårt land går bakåt. Fler och fler som inte klarar att få betyg i ämnena, och där ökar även flickorna - vilket är nytt. Många som har problem verkar vara elever med annat ursprung än svenskt, och då spelar både språkkunskaper och kultur in. Svenska skolan måste anpassas efter elevunderlaget, och inte enbart tvärtom.
Alla tjejer får inte ens gå till skolan för familjen - där finns småsyskon att ta hand om t ex. Och tjejer från andra kulturer är inte vana att ta plats, uttrycka åsikter eller bli lyssnade till. Detta kan inte ändras som genom ett trollslag, bara för att de flyttar till Sverige, utan Sverige måste möta dem åtminstone halvvägs - helst mer. Insatserna ska av både humanitära och ekonomiska skäl göras så tidigt som möjligt. Kunskapsförlusterna och bristen på självförtroende blir bara större och kostar mer att rätta till ju längre tiden går.

Så har det hänt som aldrig får hända, men troligtvis kommer att hända igen - en dement patient har omkommit pga brist på vårdplatser och samverkan. Pajala var platsen den här gången - blir det Din el min kommun nästa gång? Handlingskraft och omsorg om den enskilda personen måste gå före byråkrati och ansvarsdiskussioner. En hållbar vårdkedja med säkrad kommunikation är A och O!

Måste ju ha med något positivt också så här på fredagen - svensk fordonsindustri tycks äntligen ha fattat galoppen med miljöanpassad drift av personbilar. Saab har planer för hybridbil med etanol t ex. Men det lär dröja ytterligare några år innan vi kan köpa den. Tacka vet jag Toyota, som nu exporterar sin hybridteknik till de andra stora bilfabrikanterna! Prius rullar sedan flera år på våra vägar och gator. Och det finns naturligtvis andra alternativ, men är man Toyotafrälst så är man.

God fredag!

Inga kommentarer: