onsdag, oktober 26, 2005

RUT

Hallå där! Efter en tripp till kungliga huvudstaden med konferens kring nätverksbyggandets processer och härligt besök hos dotter med sambo och katt, är jag på hemmaplan igen. Ska göra ett nytt försök att skriva om RUT (texten som försvann när Blogger inte fungerade rent tekniskt).
Nja, inte Rut med blusen utan RUT-avdrag för hushållsnära tjänster, enligt samma idé som ROT-avdrag inom hantverksområdet och byggnation. Fast den STORA skillnaden skulle bli att även kvinnligt företagande får ett uppsving, att kvinnors jobb blir vita och att en hel del arbetslösa kvinnor får jobb och kommer med i sociala trygghetssystemet.

I förra veckan pläderade glädjande nog fyra LO-fack (Målarna, elektrikerna, byggnads och fastighetsanställda) för skatteavdrag för hushållsnära tjänster, men (s) i stort vidhåller sin pigdebatt och vägrar se den goda nyttan RUT-avdrag skulle medföra och ser inte heller logiken i förhållande till ROT-avdrag. I rättvisans namn borde man ju kalla de senare för drängavdrag... och därmed inte tillåta dem. Men se det finns inget starkt fackförbund för de som svartjobbar el står utanför arbetsmarknaden helt och hållet...

Jag hade förmånen att i somras tillsammans med CK på förbundsstämma besöka Helsingfors riksdagshus och vice finansminister Wildroos där. Hon berättade hur lyckat införandet av RUT-avdrag blivit i Finland med många, många nyskapade arbetstillfällen. I vårt broderland har ingen knystat om pigor i sammanhanget, tvärtom krävde folk att reformen skulle genomföras. Som en kvinna uttryckte det: "Det är det finaste förtroende jag kan få, att få tillgång till nyckeln till en annan människas hem." Och visst är det så! Handen på hjärtat - vilken utomstående skulle Du låta gå in i Ditt hem när Du inte är hemma?

Det skapar alltså en mängd arbetstillfällen, människor känner sig behövda och växer som individer, företag skapas, skatter betalas in och sociala avgifter, så att denna marknad målas om från svart till vit och människor som berörs får tillgång till trygghetsnätet. Framför allt utnyttjas systemet av Medelsvensson i Finland - avdragen är nämligen alltför blygsamma för att löna sig för de verkligt rika. Men det ges möjlighet för far- och morföräldrar att köpa hjälp till sina barn som har det stressigt i vardagen, liksom till barn att köpa hjälp till sina åldrande föräldrar, och naturligtvis för den enskilda familjen att göra avdrag för den hjälp man själv betalar för.

Systemet skapar mer kvalitetstid tillsammans för familjen och minskar stressen och ökar folkhälsan. Kvinnorna vinner i båda ändar, eftersom de efterfrågade tjänsterna mestadels utförs av kvinnor. Och i hemmen är det ju fortfarande så att kvinnorna har huvudansvaret för hushållsarbetet, barnen och den sociala biten. Hos oss skulle dessutom integrationen öka, (vilket den säkert gör i Finland också, men där finns ju inte så många invandrare).

Så vad väntar vi på här i Sverige egentligen? Jo, maktskifte 2006!

Tänd ljus, använd pläden och säg inte ett knyst ont om att hösten har kommit på allvar! (Vi har ju faktiskt haft sommar så länge tidigare.)

Inga kommentarer: