fredag, oktober 14, 2005

Nobelprisets efterdyningar

Här igen efter en minst sagt hektisk och välfylld vecka där vi fått en litteraturpristagare till Alfred Nobels minne. Alltid lika spännande inför kl 13.00 den dagen. Jag är glad i år att det var ett namn jag kände till och själv kunde kategorisera till gruppen Angry young men bland brittiska författare. Harold Pinter, alltså.

Jag har under någon av veckans bilresor funderat över både Pinter och raden av föregångare och ställt mig frågan (innan media) om inte nobelpriset i litteratur blivit politiserat ändå. Det behöver ju inte vara medvetet, men nog kan jag se en tendens - samband med tidens strömningar. Politik eller inte, det får väl var och en avgöra. Och jag menar absolut inte detta som kritik, bara som motvikt till den ständige sekreterarens ivriga förnekande av politiska hänsyn. Men som sagt, det behöver inte vara medvetet, bara en avgörande faktor vid valet mellan olika jämspelta kandidater.
2005 Pinter - aktiv mot Irakkriget och mot våld som företeelse,
2004 Jelinek - feminist på sitt sätt,
2003 Coetzee - skildrar Sydafrikas inre bl a,
2002 Kertész - skildrar bl a utrotning av judar under andra världskriget,
2001 Naipaul - skildrar tredje världen och de s k utvecklingsländerna,
2000 Xingjian - intellektuell flykting från sitt hemland, invandrare i Frankrike.

Igår kväll deltog jag i gruppmöte hemma i kommunen ang 2006 års budget. Trots att det såg rejält mörkt ut för några veckor sedan, då skatteutjämningsbidragen visade sig bli flera miljoner lägre än prognosticerat, pekar nu 2006 års utfall på plus. Därmed kunde vi med gott samvete igår besluta oss för att i fullmäktige framöver dra tillbaka en del av de sparkrav som förvaltningarna plötsligt fick utöver det strukturarbete vi redan genomför pga befolkningsminskning. Det kändes gott att gå hem och natta sig när vi slipper tokspara på kultur och fritid, på barn och utbildning och på den sociala verksamheten = äldreomsorg (eftersom den lagstiftningen är mjukast). Inte så ofta man får känna lättnad och glädje efter politiska beslut i dagens pressade ekonomi.

Så verkar det som om Brittsommaren tagit slut ändå - men tänk vad den kortat av höstgråheten! Jag har under veckan haft behov av att kasta av mig strumporna framåt förmiddagarna - och detta mot mitten av oktober! Kom ihåg att ta fram minnet av dessa veckor, då november ligger blygrå över oss - det gäller att tänka positivt minsann!

Nu ska jag ta fredag kväll - ha det gott!

Inga kommentarer: