söndag, september 25, 2005

Redan valtrött? Familjegraven och solbränna i september

Kunde inte bestämma mig för en rubrik som Du ser. Beror kanske på att det var ett tag sedan sist. Inspirationen har inte runnit till riktigt - orken har inte funnits där fullt ut. De mörka morgnarna känns förödande - dags att handla vitaminer - och råttgift (det tassas på vinden om kvällarna). Fast idag har det ju bara varit en totalt underbar solskensdag, som gett solbränna här hemma i Sverige den 25 sep!

I Bibliotekets vänner hade vi lockat hit Katarina Mazetti till Rävemåla och vår lilla, vackra biblioteksfilial i veckan. Mycket lämpligt har ju hennes senaste roman, Familjegraven, nyss kommit ut. Köpte signerat exemplar då och har plöjt den idag ute i solskenet. Kunde inte låta bli - varken det ena eller det andra. Läslusten var stor liksom lusten att njuta i solen. Kvällen med Mazetti var något utöver det vanliga - den damen kan även underhålla och sticka till muntligt samt imitera. Vilken tur vi hade som lyckades locka hit henne! Boken rekommenderas absolut liksom hennes tidigare alster. Men om Du inte har läst den, så börja med Grabben i graven bredvid och därefter uppföljaren Familjegraven. Tarzans tårar är också en angelägen bok, som snart blir film. Där tydliggörs de ökande klyftorna i vårt land och som vanligt för Mazetti är kvinnors situation säkert tecknad.

Helgen har även gått åt till att delta i dotterns examenshögtid i Kalmar domkyrka och till föreningsfest. Vilka förmågor det finns överallt - den tanken slog mig i domkyrkan, då vi som bäst fick njuta av professionell skönsång av för mig helt okänt namn. Vackert och gripande - släng Dig i väggen med julshow hit och dit Du storstjärna (el för den delen falnande stjärna) som annonserar som bäst just nu. Vi har vår lokala och regionala kultur och den behöver vår bekräftelse och tydliga uppskattning!

Ja, så har då regeringen presenterat sin nya budget efter krystade förhandlingar med stödpartierna. Mycket fett och ohälsosamt valfläsk ingår - och vem hade väntat sig något annat?! Att behålla makten är ju ministärens viktigaste mål, inte Sveriges väl och ve. Att bygga på statsskulden föreslår Persson och Nuder utan att blinka eller darra på manschetten, bara barnfamiljerna förblir lojala och röstar rödrödgrönt om ett år.
Inga bestående, äkta jobb skapas - bara tillsnyggad statistik med hjälp av AMS. Samtidigt som man blir matt och trött av att samma gamla visa upprepas igen och ingen tror på deras argument, så ökar ju hoppet om ett maktskifte efter valen i sep 2006. Inte kan väl ens socialdemoktrater vara så blåögda - IGEN - att de går på samma knep och argument som för fyra år sedan och för åtta år sedan...???!!! Vårt land, dess invånare, ekonomi, kommuner och företag behöver handlingskraft med utstakade mål för ökat företagande och växande individer som beståndsdelar - inte dyrbar make-up som lätt rinner bort när väl valdagen är över!

Bär nu med Dig dagens strålande solsken närmast kroppen, så kanske det t o m känns ganska OK att stiga upp i mörker nu när höstdagjämningen passerat. (Som gardering kanske Du ska vifta med det gröna kortet i Apotekets kassa i samband med ett pillrigt vitaminköp nu när våra svenska tomater börjar ljusna i hyn, ja och så den fysiska vardagsmotionen förstås.)

Inga kommentarer: