Efter de senaste dagarnas reportage kring Danmarks grisfabriker, kanske det äntligen är dags för politiskt förankrade och beslutade kostpolicies i de kommuner som ännu inte har det. Där kan man bl a skriva in att kött som upphandlas ska ha fötts upp enligt samma krav som svenskt djurskydd och miljölagstiftning föreskriver.
I Tingsryds kommun pågår en diskussion om kostens organisering med utgångspunkt i 170 portioner som idag distribueras via hemtjänsten. I stället borde vi ha som utgångspunkt de andra 3000 portionerna som konsumeras, och främst de barn, ungdomar och äldre som äter i våra skolrestauranger och inom omsorgen.
För dessa är mat lika med det viktigaste dagen har att ge - en måltid i trivsam miljö och gemenskap; ett viktigt energiintag med inspiration för att orka med utveckling och prestation samt få rehabiliterande kraft för hälsa. Mat kräver alltså högsta kvalitet och välutbildade medarbetare.
Kost betyder också ett val för miljön och klimatet när det gäller närproducerat, ekologiskt, djurskötsel och de transporter som går åt. Samtidigt är matlagning en ypperlig möjlighet till entreprenörskap/intraprenad både på orter där kommersiell restaurang saknas och på övriga orter där intresse finns att starta eget.
Mat kan vara så mycket mer än en avlägsen, omtvistad besparing. Den kan inspirera, ge energi och yrkesstolthet, läka, främja skolarbete och miljö mm. Med en kvalitetsinriktad, förankrad och politiskt beslutad kostpolicy kan man marknadsföra kommunen som utvecklingskommun i stället för avvecklingskommun. Man kan framstå som företagarvänlig, miljövänlig och djurvänlig samt inte minst människovänlig.
Det är dags att ta steget NU - för kommuninvånarna, miljön, företagen och djuren!
Samtidigt återstår att fortsätta jobbet inom EU för att höja nivån på djurskyddet inom hela unionen.
torsdag, maj 28, 2009
Tack Ekot! Det är dags!
Etiketter:
djurskydd,
klimat,
kostpolicy,
matkvalitet,
miljö,
småföretagande
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar