fredag, maj 22, 2009

Omställning NU!

Idag har vi blivit än mer påminda om hur bråttom det är med den gröna omställningen! Strålsäkerhetsmyndigheten pekar på ovanligt många incidenter i våra kärnkraftverk under 2008 i Sverige. Säkerhetsmedvetandet i framför allt Oskarshamn kommenteras, men också Forsmark. Oskarshamn och Forsmark ligger varken långt från varandra eller från oss andra. Vi som minns Tjernobyl vet också att den olycka som skedde där påverkade även vårt land, och denna påverkan är väl inte över ännu. För att inte tala om hur människor i regioner runt olycksplatsen har det.
I samma veva kan det väl vara på sin plats att nämna att vi ännu inte löst slutförvaringen av kärnkraftsavfallet, även om de båda konkurrerande kommunerna nu förtjänstfullt slagit sig ihop kring uppgiften.

Med grön omställning kan vi slippa framtida investeringar i nuvarande kärnkraftverk, men också få mängder med nya jobb inom de nya teknikerna vindkraft, solkraft, vågkraft och bioenergi. Dessutom finns det goda möjligheter till inkomster utifrån genom export. Samtidigt blir vi mer och mer fossilfria med omsorg om miljön, och vårt beroende av andra för energiförsörjning försvinner på sikt.

Innan vi är framme vid målet går det utmärkt att spara lite här och där hemma, för att dra sitt strå till stacken. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det känns så gott både i själen och plånboken! Miljödagen närmar sig med stormsteg.

Inga kommentarer: