fredag, juni 09, 2006

Snippkontroll krävs mot könsstympning

Apropå det första åtalet i Sverige mot könsstympning, vill jag klargöra Centerkvinnornas åsikt.

Könsstympning är ett övergrepp som skadar flickor och kvinnor både fysiskt och psykiskt på både kort och lång sikt. Ingreppet är förbjudet enligt svensk lag sedan 1982, antingen det utförs i Sverige eller utomlands. Vi vill bekämpa könsstympning både genom vårt pågående internationella arbete, och genom att förhindra att svenska flickor skickas utomlands för att könsstympas. Det är viktigt att sätta press på föräldrarna för att förhindra detta, genom t ex en ”snippkontroll” av alla flickor.

- Centerkvinnorna kräver nolltolerans mot könsstympning.
- Centerkvinnorna kräver ”snippkontroll” av alla flickor vid 12 års ålder.
- Centerkvinnorna kräver att Sverige agerar för en lagstiftning över hela Europa som förbjuder könsstympning.


Killar är hela livet igenom dödens rädda för att något ska äventyra könsorganen, men tjejer kan man, under primitiva förhållanden, sy igen, skära bort vissa delar från och man struntar fullständigt i hur fysiken fungerar efter ingreppet eller hur de mår. Fråga t ex närmaste barnmorska efter hur det går för dessa stympade kvinnor att föda barn? För att inte tala om hur de små flickorna mår psykiskt efter ingreppet...

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker Centerkvinnornas förslag till agerande är jättebra. Det är precis sådana här konkreta aktioner som behövs mot övergrepp av olika slag. F ö ska alla allvarliga fysiska övergrepp i det här landet inför domstol och dömas enligt svensk lag, precis som om det hade varit en etnisk svensk som hade begått dem. Man får inte skära sönder småflickors underliv eller mörda unga kvinnor med anledning av dunkla hedersbegrepp.
Kristina