lördag, juni 03, 2006

Ska tjejer behöva byta både förnamn och kön?

Personer med utländskt efternamn tjänar lönemässigt på att byta till svenskt. Detta rapporterar media utifrån Göteborgs universitets som-undersökning. http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=871094

Då infinner sig genast frågan: ska vi tjejer behöva byta förnamn för att ens bli kallade till jobbintervju, eftersom arbetsgivare i mycket högre grad kallar män till intervju? Jag smakar på könsneutrala namn som Tove...

Nästa fråga är om sjukvården och psykiatrin ska belastas med mängder av könsbyten för att kvinnor ska få mäns lönenivå? Är det verkligen inte möjligt att se till person i stället för kön, etnicitet, ras, sexuell läggning mm?

Ska vi behöva gå till drastiska ytterligheter som att förneka vårt ursprung för att leva på lika villkor i vårt land? Självklart anser jag INTE det - som centerkvinna står jag för alla människors lika värde!
Jag är definitivt FÖR avidentifiering av ansökningshandlingar, så att kvinnor och personer med annat ursprung än svenskt får en ärlig chans. Vi kan inte vänta 50 år till! Och vi ska inte behöva förneka våra rötter eller göra våld på vår personlighet för att ha samma möjligheter som den svenske mannen!

Inga kommentarer: