söndag, juni 09, 2019

Kan vår Gunnar bli en Greta?


Nyfödda svenska barn har dött av antibiotika-resistenta bakterier. Just i dagarna är det stort fokus på bakterier där vanlig antibiotika inte biter. Detta tack vare en rapport som presenterats för FN av en expert-grupp på området. Där har svenska professorerna Otto Cars och Stefan Swartling Peterson ingått. Nu för de upp debatten i media. De föreslår bland annat en världsövergripande kommission inom området.
Gunnar i labbet o Fredrick i svinstallet

Centerpartiet har alltid denna fråga högt på agendan, men alldeles särskilt nu inför EU-valet. Det är ett typexempel på när vi kan och måste hjälpas åt över gränserna. I det här fallet över hela världen, men det är här hemma och i EU vi har makt. Värst drabbas utvecklingsländer.

Vem är vår Gunnar? Centerpartiets regiongrupp och vår ledamot i Europaparlamentet, Fredrick Federley, hälsade på vår guru på området, professor Gunnar Kahlmeter. Det var en mycket givande träff. Vår Gunnar leder forskningen inom Europa, i EUCAST-laboratoriet från mikrobiologen i Växjö. Han föreläser över hela världen för att missionera om faran med resistenta bakterier. Enligt honom är det bra att vi i vårt land är återhållsamma med penicillin av olika slag och lär oss varför. 

Men det verkligt stora behovet att göra revolution inom området finns längre bort. Vi kan inte blunda för jobbet, eftersom världen hänger ihop och vi reser globalt både i jobb och på fritid.

Den färska rapporten till FN lyfter fram att 100 personer dör dagligen i EU, eftersom behandlingen mot bakterier sviktar. Det blir över 36 000 människoliv per år! Mest liberal med hantering av antibiotika i vår närhet är man i Sydeuropa. Vår moderna sjukvård skakar i sina grundvalar!

Parallellt kan man köpa kolistin kilovis i vissa länder för att blanda i fodret till kycklingar och grisar, i stället för att jobba med högre djurvälfärd och bättre miljö för djuren att vistas i. Kolistin är reserven när annan antibiotika inte hjälper… Man brukar tala om gen-vägar som senvägar. I dessa regioner biter produ-centerna hela världen i svansen!

Precis som Sverige gör i frågan om grön omställning när det gäller energi, måste vi gå i bräschen för ökad djurvälfärd och i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier över hela världen. Centerpartiet har tagit fram en egen rapport i ämnet och driver frågorna i EU med framgång. Men det vore högst önskvärt om efterlevnaden slog igenom i hela EU.

Jag ställer nu frågan om vår Gunnar kan bli en Greta på detta område – ta olika parlament och besluts-forum med storm via sin djupa kunskap, prestige-löshet och sin humor?

Britt-Louise Berndtsson, Centerpartiet


Inga kommentarer: