söndag, juni 09, 2019

Medicinen i ditt liv?


Skrevs i oktober 2018 men fortfarande aktuell. 

Efter en hektisk valrörelse behövs återhämtning. Mycket har fått stå tillbaka under några månader. Återhämtning behövs även i vardagen året runt.

Just nu översvämmas medier av olika slag av höstbilder i vackra färger, reportage om älgjakt och svamptips. Många, många njuter av naturen hela året. Jag bor till och med mitt i naturen med grannens hästar betande runt tomten. 
Min favoritårstid är våren då ljuset återvänder och man kan följa fåglars och blommors återkomst lite i sänder. När det är läge sommartid blir det mete och bad med barnbarn. Att vistas vid eller på vatten är en njutning. Jag strosar gärna i skogen och plockar bär eller svamp också. Något som är otroligt avstressande är att lyssna på till exempel kors mumsande eller katt som spinner. Men det kan räcka med att bara landa på trappan, ta djupa andetag och blicka ut över grannens betesmark. Där syns ibland tranor, rådjur, harar eller duvor. Allt detta är rogivande och ger avkoppling. Detta är kryddan i mitt liv jämsides med familjen och det är min medicin för återhämtning. Det ersätter inte träning, men det fyller på och stressar ner. Vad har du för knep?

Vi anlägger planteringar vid exempelvis äldreboenden och rehabavdelningar, även i höjd så man kan påta bland växterna även från rullstol eller utan att böja sig djupt. Där finns oftast någon form av rinnande vatten som fontän eller annan vattenkonst. Vissa boenden har djur. Så bra! Det är både vackert, ger något att syssla med för dem som kan eller behöver träna och har lugnande effekt för oroliga. Detta är vi överens om. Här finns inga motsättningar.

Varför finns det då så stort motstånd mot att använda naturen som stöd för att behandla utbrändhet, utmattningssyndrom i Kronoberg? Det går alldeles utmärkt i andra regioner. I Skåne kallas det naturunderstödd rehab och har funnits i flera år nu.

Forskning i världen och i vårt land visar att man snabbare kommer tillbaka i sysselsättning efter naturunderstödd rehab. Det är en human form av behandling som sparar pengar åt samhället och lidande för patienterna. Det är inget hokus pokus! Vi använder naturen redan inom annan typ av rehabilitering och inom omsorgen. Vi använder det själva i dess enklaste form genom våra vistelser i naturen och eventuell samvaro med djur året runt.
Var finns logiken i Kronoberg?





Inga kommentarer: