söndag, juni 09, 2019

Jämställdheten firas nu


År 1918 i december var min mamma tre år. Första världskriget hade just slutat, ryska revolutionen hade ägt rum och inbördeskriget i Finland var över. Men det pågick sedan länge även en hård kamp för alla kvinnors rösträtt. Du kanske har sett Fröken Frimans krig? Serien visar på kvinnors svårigheter att ha andra roller än hemmafru.

Just idag när jag skriver dessa rader inleder vi firandet av beslutet om allmän rösträtt, även om den fortfarande förblev begränsad för vissa grupper. Beslutet 1918 innebar att alla kvinnor för första gången kunde rösta i kommunala val. Redan i mitten av 1800-talet hade rika, ogifta kvinnor rösträtt. Då baserades rösträtten på rikedom. Men så fort kvinnorna gifte sig blev de omyndiga och makarna röstade åt dem. 1919 antogs så lagen om allmän och lika rösträtt även till riksdagen. (Undantag fanns för bland annat fångar och människor med funktions-variationer.)

Efter valet 1921 tog fem kvinnor plats i Sveriges Riksdag för första gången. Våra nordiska grannar hade tagit detta steg betydligt tidigare. Jag rekom-menderar dig att läsa om de argument som framför-des mot att kvinnor skulle få rösta. Det ger en bild av hur långt vi trots allt har kommit i dagens Sverige. Ta en stund och googla på kvinnors rösträtt! Argumenten är idag delvis roande, men det var de absolut inte då.

Nu har vi haft denna politiska jämställdhet enligt lagen i 100 år. Men ännu har ingen kvinna valts till stats-minister… När man lyssnar på talmannen verkar det inte ske nu heller. Annars var det liberaler och social-demokrater som röstade igenom allmän och lika rösträtt, då i början av förra seklet.
Foto Berne Persson
Kompetenta kvinnor som ledare i region och landsting har vi haft. Bland de 61 mandaten i vårt regionfull-mäktige finns 29 kvinnor. Presidiet består av tre kvinnor - se fotot  (likadant i Tingsryds fullmäktige). Två av Kronobergs kommuner leds av en stark kvinna efter valet, Älmhult och Växjö. Det är viktigt med förebilder! Att det uppväxande släktet ser att allt är möjligt. 

Detta gäller även yrkesval samt att starta och leda företag. Här har vi i Kronoberg definitivt en läxa att göra. Sydsvenska handelskammaren har en diger lista på kandidater till bolagsstyrelser – de finns! Forskning visar tydligt på högre lönsamhet för företag med kvinnor i ledningen. Olika perspektiv, erfaren-heter och kompetens behövs. 
Varför välja bort halva befolkningen?

Inga kommentarer: