söndag, juni 09, 2019

Landsbygd som lyfter


Ideella krafter

Engagemang, ideellt arbete, vision kombinerat med talang visar att inget är omöjligt. Bandylaget Åby/Tjureda gjorde det näst intill omöjliga – avancerade till elitserien i bandy. Grattis! Alstermo har länets bästa handbollslag och FK Älmeboda Linneryd har ett fotbollslag som gått upp i divi-sion 2. Det finns säkert många fler exempel på socknar och idrott.

I Tingsryd har vi en konsertförening uppmärksammad på nationell nivå. Vi får ta del av världsstjärnor inom främst klassisk musik under året, och dessa lysande artister trivs och kommer gärna tillbaka. Allt bygger på ideellt arbete och engagemang. I Tagaborg, en bit utanför Markaryd, erbjuds också fantastiska musikframträdanden sommartid. Det ges festivaler, marknader drivs år efter år och teater erbjuds runtom i länet med hjälp av ideellt drivna teater-föreningar. Föreställningarna sker ofta i bygdegårdar och andra samlingslokaler skötta av frivilliga krafter. Samverkan sker med studieförbund med lokal förankring.

I min kommun, liksom i flera andra, har vi även byggt fibernät ideellt på landsbygden. I Tingsryd har byanäten gått före både kommunen och ortcentrum. Detta är för att vi ska kunna bo, verka, studera och åldras på samma villkor som i stan när det gäller bredband.

Nu ser vi dessutom en ny grön våg 2.0 som innebär att folk söker sig till boende på ren landsbygd, för att kunna odla i egen täppa och gärna ha några husdjur. En del har jobb som är helt oberoende av platsen det sköts ifrån, en del driver eget företag, en del har jobbet här ute och en del pendlar. Ren luft, tystnad, fågelkvitter, vattendrag och trädens sus ger livskvalitet.

Vi på landsbygden lyfter, precis som humlan. Vi utvecklar av egen kraft. Underlätta och uppmuntra gärna vårt engagemang. Det ger så otroligt mycket för ringa peng. Lägg inte krokben – varken vad gäller regelverk eller genom att dra in ringa stöd. Det är att skjuta sig själv i foten. Ideellt engagemang svetsar samman och ger attraktivitet till bygden.

Inga kommentarer: