måndag, juli 10, 2006

Grattis Virestad!

Hemkommen från Almedalen försöker jag smälta intryck och ta mig igenom veckans lokaltidningar medan tvätten torkar.

Virestad sattes på Centerkvinnornas karta över hela Sverige, då de, med dåvarande ordföranden Edith Krantz i spetsen, vägrade att servera kyrkkaffe p g a kyrkoherdens uråldriga kvinnosyn.
Nu har kyrkonämnden äntligen gjort slag i saken och ser till att Virestad slipper sin kyrkoherde från slutet av augusti. Därefter kan förhoppningsvis alla känna sig välkomna och känna sig hemma i Virestads kyrkliga verksamhet och personalen få arbetsro. Det man kan sätta upp på plussidan för denne stridbare kyrkoherde är ändå att han varit öppen med sina åsikter och sin inställning till bl a kvinnor. Inget hymlande här inte! Klart varudeklarerat mannens företräde och att kvinnan t o m är oren varje månad och då inte platsar någonstans.

Tyvärr har vi alltför många smygande kvinnofientliga kyrkoherdar, vars åsikter inte vädras offentligt, men som t ex aldrig släpper in kvinnliga präster att förkunna i "sin" kyrka och hyser motstånd och förakt även för andra grupper i vårt samhällle. Det är ett fegt sätt att föra kampen och leder till att fler och fler vänder kyrkan ryggen i tider då vi människor verkligen behöver stöd och möjlighet att finna ro och gemenskap. Varken kärleksbudskap eller svensk lag biter på sådana herrar!

Med spänning ser vi fram emot vem som efterträder nyblivne ärkebiskopen som biskop i Växjö stift. Det är en mycket betydelsefull utnämning för Svenska kyrkans framtid i Växjö stift, och en kompetent och stark kvinna är efterlängtad - åtminstone av mig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Edith och centerkvinnornas i Virestad kom att prägla mycket av vad centerkvinnorna senare agerade i kvinnoprästfrågan.