fredag, juli 14, 2023

Kvinnor i fokus behövs året om

I Vasaloppet fick kvinnorna lura sig in maskerade, för att kasta av 1800-talets syn på kvinnor som svaga själar att sätta på piedestal. Ingen man född har ännu prövats i att föda barn … Numera är det självklart med kvinnor både i skidskytte och i fotboll, även i media och hos publiken. Hur det är med sponsring och internt inom förbund samt vinstpengar varierar dock.

Den 8 mars firar vi i Centerkvinnorna Kronoberg med att utse och lyfta fram en förebild i varje kommun i länet bland företagande kvinnor. Precis som i sport och politik behövs de som går före, krossar glastak och visar att det går att satsa framåt. Fortfarande är det ojämställt i näringslivet med under 30 procent kvinnor som leder företag. Det är av intresse för hela samhället att fler kvinnor vill, har resurser och vågar satsa, då företag med kvinnor i ledningen ger högre vinst. Genom ökat företagande bland kvinnor får vi också fler kandidater till bolagsstyrelser.

Det finns fler områden där ojämlikheten märks – hälso- och sjukvården har fortfarande sina brister, typiskt nog märks det tydligt vid åkommor som nästan enbart drabbar kvinnor. Där finns fortfarande stor okunskap och brist på respektfullt bemötande. Här måste förbättring ske både i medicinska utbildningar och i forskning. Det är oförlåtligt att skicka hem kvinnor med råd att minska i vikt då dessa söker för lipödem exempelvis. Detta är en mycket smärtsam sjukdom, som även kan ge gångproblem och som behöver behandlas. Kvinnor ska tas på allvar när de beskriver sina symptom.

På senare tid har flera nyheter inom området jämställdhet noterats. Den ena är den manliga dominansen på familjesidan när det gäller att skriva minnesord. Här skrivs mest om män. Vi behöver skärpa oss. Kvinnors livsgärning är också värd att berätta.

Kvinnosynen visar sig också på datingappar, där man träffas på nätet för att hitta en partner. Det visar sig nu att om kvinnor tar initiativ där, så förtigs de och blir utan svar. Tydligen 2023 ska män ta första steget, trots att det är fullt OK att bjuda upp till dans sedan minst 40 år.

Slutligen vill jag nämna också det faktum att fler par över 60 skiljer sig än tidigare. Det beror till stor del på att kvinnor har en egen ekonomi och kan klara sig ekonomiskt på egen hand. Detta är också en av grunderna i Centerkvinnornas politik, som idag även visas i Centerpartiets utspel om en nationell lämnamodell, ett lämnabidrag och en nationell bostadsförmedling. Det ska gå att komma ur ett förhållande präglat av våld även om man inte har pengarna just då. Hoppas andra partier håller med oss i denna viktiga fråga.

Inga kommentarer: