fredag, juli 14, 2023

Är politiska partiet en klippa?

Många i Sverige, både enskilda och företag, är både rejält oroliga och frustrerade över regeringens hantering av elpriskompensationen. Det har blivit sena besked, uppskjutna åtgärder och kanske, kanske. Nu kommer det dessutom fram att svenska folket troligen kunde fått ännu mer att dela på vid snabbare lagstiftning.

Besvikelsen hos dem som trodde på löftena i valrörelsen om stora prissänkningar på fordonsbränsle ska läggas till den över elprisdebaklet.

På lokalt plan nås vi av Sverigedemokraternas försök att förbjuda sina 12 uteslutna medlemmar att fortsätta leda Klippans kommun i koalition. Två av tolv hade redan uteslutits ur SD 2018 för tidigare nazism, men stod nu åter på valbar plats i kommunvalet 2022.

De tolv i Klippans kommun blir nu politiska vildar, vilket dels innebär att de inte behöver följa något partiprogram, dels att det inte går att utkräva ansvar i efterhand. Fenomenet polisk vilde ökar, och i Tingsryds kommun är det ett välkänt begrepp från senaste mandatperioden. Där var det bitvis svårt att hålla reda på vilket parti ledamöter ansåg sig tillhöra, då de lämnat valresultatets parti. Som invald har man rätt att behålla sin plats i fullmäktige respektive Riksdagen.

Hur ska väljarna navigera i valrörelsen och bland kandidaterna? Redan 2024 har vi ett nytt viktigt val, till Europaparlamentet. Numera är vi medvetna om att EU spelar stor roll i vår vardag.

Jag menar att vi både behöver följa med i seriösa och olika nyhetsflöden samt syna enskilda kandidater samt inte minst tänka efter.

Precis som när det gäller försäljning – om priset verkar för bra för att vara sant, finns det säkert en hake. Om löftena i politiken är överdrivna, omöjliga att genomföra och närmar sig lögner är det samma sak. Alltså behöver vi vara medvetna konsumenter på valdagen liksom i affären. Ställ frågor till både ditt favoritparti och andra partier samt förtroendevalda du har i närheten. Studera valprogram, jämför dem och använd sunt förnuft. Lyssna aktivt på debatter där kandidater får tala till punkt. Gå med i en studiecirkel nära dig eller digitalt via studieförbund och avsluta cirkeln med att bjuda in förtroendevalda till debatt. Allt detta är så mycket enklare via nätet om man så vill.

På valdagen gäller det att utöva sin rättighet. Kryssa din favorit. Ju fler som röstar med kunskap som grund, desto färre kupper à la Botkyrka eller Klippan blir det. Besviken på valresultatet kan man bli ändå om inte ens parti får tillräckligt med stöd, men i alla fall behöver man inte bli sur på sig själv för att man inte hade insikt.

Demokratin är ingen självklarhet – vi måste hela tiden ta ansvar, stödja och vårda den!

Inga kommentarer: